Niekie van den Berg Prijs

Niekie van den Berg Prijs

Na twee coronajaren zonder uitreiking is de Niekie van den Berg prijs terug.

Deze prijs voor onafhankelijke theatermakers wordt op 4 juni 2023 uitgereikt op de culturele broedplaats Kanaal30 in Utrecht. De winnaar ontvangt een kunstwerk van Bas Peeperkorn en een geldprijs van € 2.500, – voor de ontwikkeling van een nieuwe theaterproductie.

De genomineerden voor de Niekie van den Berg prijs 2023 zijn:

Niekie van den Berg

Theatermaakster Niekie van den Berg (1968 – 2016) maakte met passie voor het vak vele jeugd-theatervoorstellingen; onderscheidend en met een enorme betrokkenheid bij haar doelgroep. Zij was een vakkundige en bevlogen theatermaker-ondernemer en slaagde erin om steeds weer verrassende voorstellingen te produceren. In 2016 kwam zij plotseling te overlijden. Met de naar haar genoemde prijs houden we de herinnering aan Niekie en haar gedachtengoed levend. Zo kan zij een voorbeeld en stimulans voor anderen zijn bij het maken van theater zoals zij dat deed: onafhankelijk, gepassioneerd, geëngageerd en vernieuwend.

Deelnemende impresariaten

Impresariaat Uit de Kunst nam in 2019 het initiatief tot de Niekie van den Bergprijs. In 2023 heeft impresariaat STT-produkties zich aangesloten. Een logische keuze: eigenaar Annemieke Zwierenga vormde jarenlang met Niekie de artistieke kern van jeugdtheatergroep Opslag voor Cacao.

Het gezamenlijke kenmerk van deze makers is dat zij een passie hebben om te creëren. Vaak zonder structurele subsidie investeren zij in voorstellingen en geloven zij in hun eigen denkwijze en creatieve kracht, soms tegen de klippen op. Wij willen dit als impresariaten stimuleren om deze makers een steun in te geven in hun makerschap.”

Jeroen Jesse, Impresariaat Uit de Kunst (IUDK)

Wij programmeren onze voorstellingen in de kleine en middenzalen van theaters en schouwburgen, maar ook op scholen, bibliotheken en wijkcentra. Hierdoor bereiken we naast het reguliere theaterpubliek heel veel kinderen, in iedere hoek van Nederland en België. Kinderen die veelal niet vanzelfsprekend naar theater gaan; bijvoorbeeld omdat hun ouders daar geen geld voor hebben, de waarde er niet van inzien of denken dat (podium) kunst voor de elite is. Deze inclusiviteit vinden wij belangrijk. Juist voor deze theatermakers, die stad en land afreizen, vaak meer dan 100 voorstellingen per seizoen spelen en daarmee duizenden kinderen uit elke laag van de bevolking bereiken, is deze mooie prijs bedoeld.”

Annemieke Zwierenga, STT-produkties

Prijswinnaars van de eerdere edities zijn Een Romeo en Julia (2019) van Lonneke van Leth en Gewoon, ik (2020) van TG Proest.

Jury

De onafhankelijke jury van editie 2023 bestaat uit:

  • Noah Blindenburg– TG Proest, winnaar Niekie van den Berg prijs 2020
  • Francine Jageneau – voormalig docent op De Werkplaats Bilthoven, begeleider theaterproducties
  • Isabelle Schol – Tedoen Kunstprojecten

Reserveer alvast in uw agenda:

Prijsuitreiking Niekie van den Berg prijs

Wanneer: 4 juni 2023 13.00 uur

Locatie: Culturele broedplaats Kanaal30, Kanaalweg 30, Utrecht

(tijdens het zomerfestival van de Utrechtse broedplaatsen in Utrecht Zuidwest).

foto:© Heidi de Gier

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.