New Music Now rolt langste muziekspoor uit tijdens Dag van de Componist op zaterdag 17 juni 2023

New Music Now rolt langste muziekspoor uit tijdens Dag van de Componist op zaterdag 17 juni 2023

Op en rond zaterdag 17 juni 2023 vindt de tweede editie plaats van de Dag van de Componist. Dit jaar rijdt op 17 juni de muziektrein New Music NOW Express door het land. De trein start in Amsterdam en reist daarna door naar Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en Den Haag om te eindigen in Utrecht. Met meer dan 347 kilometer muziek hoopt de organisatie een wereldrecord te vestigen: het langste spoor van nieuwe muziek ooit. Tijdens het festival klinkt nieuwe Nederlandse muziek in ruim 12 steden in meer dan 100 concerten en voorstellingen. Meer dan 100 in Nederland actieve componisten komen in de schijnwerpers te staan. Radiostation NPO Klassiek zendt de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uit. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live verslag doet. 

Met de jaarlijkse Dag van de Componist wil New Music NOW de waarde en het plezier van nieuwe muziek tonen en de componisten van die muziek huldigen. Het festival toont dat nieuwe muziek veelzijdig is en niet alleen in concertzalen en theaters klinkt, maar ook vanaf klokkentorens, op straat, in parken, stations en in huiskamers. Een landelijke Dag van de Componist is in Europa uniek.

Opvallend dit jaar is het aanstellen van Stadscomponisten voor één dag per stad, van wie er nieuw werk klinkt. Dit zijn: Meriç Artaç (Amsterdam), Noëmi Schermann (Amersfoort), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (Den Bosch), Jan-Peter de Graaff (Den Haag) en Jonás Bisquert (Utrecht). De Componist des Vaderlands Martin Fondse rijdt mee in de trein en geeft op elk station het stokje aan de Stadscomponist door in de vorm van een nieuwe compositie van zijn hand.

Spoorboekje zaterdag 17 juni 2023: zie New Music NOW voor gehele programma:

Amsterdam – 09.00 uur, Amsterdam Centraal Station

Opening met blazers aan het IJ, trombonist Jörgen van Rijen & Friends spelen nieuw werk van stadscomponist Meriç Artaç, speciaal voor de Dag van de Componist.

Amersfoort – 10.45 uur Station Amersfoort

Te horen is een nieuwe compositie van stadscomponist Noëmi Schermann

Arnhem – 13.00 uur, Station Arnhem

Het stadslied van stadscomponist Lucas Wiegerink en tekstdichter Jibbe Willems wordt door Arnhemse zangers, musici van alle speelniveaus en generaties uitgevoerd.

Den Bosch – 15.00 uur, Station Den Bosch. 

Onder leiding van stadscomponist Bart van Dongen hebben de musici van de jeugdafdeling van de harmonie hun eigen muziek gecomponeerd, die voor het eerst klinkt. 

Den Haag – 17.45 uur Den Haag CS

In coproductie met Festival Dag in de Branding en Festival Classique speelt het New European Ensemble op het strand van Scheveningen de première van  een nieuw werk werk van Kate Moore over de stijgende zeespiegelAansluitend kan het publiek van concert naar concert gaan. Stadscomponist Jan-Peter de Graaffschrijft een stadslied, dat na aankomst van de trein wordt uitgevoerd op Den Haag Centraal Station. 

Utrecht – 19.30 uur Utrecht CS

Het eindpunt van de trein is Utrecht, waar de Utrechtse Stadscomponist van de Dag de Spaans-Nederlandse componist Jonás Bisquert woont. Topmusici uit alle windstreken spelen de door hem gecomponeerde Stadscompositie.

Andere steden die meedoen (maar waar de trein niet heengaat), zijn Rotterdam, Maastricht, Eindhoven, Oranjewoud/Heerenveen, Stiens en Haarlem. 

Zie New Music NOW voor het gehele programma per stad met meer informatie.

Landelijk programma met meer dan 100 concerten van vele partners, waaronder Holland Festival, Asko Schönberg Ensemble, Jörgen van Rijen van het Concertgebouworkest, TivoliVredenburg, Muziekgebouw aan ’t IJ, de Doelen, Festival Dag in de Branding, Festival Classique, November Music, Gaudeamus, Orkest de Ereprijs en diverse koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten. Iedere organisatie presenteert een eigen programma in haar stad of regio. New Music NOW verzorgt de landelijke coördinatie, de collectieve promotie en het verbindende programma.

Meer informatie en updates van het programma: 

Bekijk het programma op

https://newmusicnow.nl/dagvandecomponist/

FOTO: ©Anna van Kooij

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.