New Music Conference: ruim baan voor componisten

New Music Conference: ruim baan voor componisten

Vrijdag 12 november – Verkadefabriek ‘s-Hertogenbosch & online

Met de derde editie van New Music Conference bieden Buma Cultuur en festival November Music inzicht in actuele ontwikkelingen in de Nieuwe Muziek. In vijf zalen in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch zijn componisten uit Nederland en buitenland aan het woord over hun werk, hun inspiratie en hun leven. Buma stelt bovendien de nieuwe Componist des Vaderlands voor. Daarnaast is er natuurlijk alle gelegenheid tot netwerken.

Als November Music een week onderweg is, komen componisten, uitgevers, musici, programmeurs en andere professionals bijeen in de Verkadefabriek voor een uitgebreid programma vol panelgesprekken, interviews en presentaties. New Music Conference wordt geopend door gerenommeerde componisten Rebecca Saunders en Michel van der Aa, die in een tweegesprek zullen vertellen over hun benadering van het componeren.

Onder de noemer Sonic Entanglements voert journalist Joep Christenhusz gesprekken met componisten en geluidskunstenaars die werken rond de notie van verstrengeling van natuur en cultuur: de Sloveense Saša Spačal, Ronald van der Meijs, de Braziliaanse Vivian Caccuri en plattelandscomponist Piet-Jan van Rossum. De laatste is tevens aanwezig in een paneldiscussie over componeren voor een stad of een andere locatie, samen met de Brabantse stadscomponisten Angela de Weijer, Mathijs Leeuwis en Bart de Vrees.

Een gesprek over inclusie binnen de festivalwereld van de Nieuwe Muziek vindt plaats onder auspiciën van Sounds Now, een netwerk van Europese muziekfestivals en culturele annex muziekcentra die hedendaagse muziek, experimentele muziek en geluidskunst promoten. Dichter bij huis ligt het panel met voormalig Buma Classical Award-winnaar Jacob TV over muziekrechten; specialisten bespreken hoe hij zijn zaken heeft geregeld en waar hij mogelijk inkomsten uit auteursrecht en naburige rechten misloopt.

Kort voor de conferentie maakt Buma bekend wie zich de komende twee jaar Componist des Vaderlands mag noemen. Deze opvolger van Calliope Tsoupaki wordt tijdens de conferentie aan de tand gevoeld over haar of zijn carrière en de plannen voor de nabije toekomst.

Tijdens de New Composers Pitch kunnen masterstudenten compositie van de Nederlandse opleidingen zich presenteren aan het aanwezige publiek en een vakjury. Tevens is er tijdens New Music Conference gelegenheid een netwerklunch bij te wonen.
Early bird tickets voor het evenement in de Verkadefabriek zijn tot 1 november verkrijgbaar. Een livestream maakt het mogelijk om een viertal programmaonderdelen online te volgen.

New Music Conference 2021
Vrijdag 12 november, 10:00 – 18:00 uur
Verkadefabriek, ‘s-Hertogenbosch
www.newmusicconference.nl

New Music Conference is een initiatief van Buma in samenwerking met November Music.

FOTO:

Copyright © 2021 Buma Cultuur, All rights reserved.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.