New European Ensemble presenteert een 3D eerbetoon aan MC Escher: Optische Illusies in beeld en muziek

New European Ensemble presenteert een 3D eerbetoon aan MC Escher: Optische Illusies in beeld en muziek

New European Ensemble, DEFRAME en Kunstmuseum Den Haag combineren de kracht van de illusie, muziek en beeld in “Metamorfosen: A Musical Journey into the World of M.C. Escher”. De voorstellingen vinden plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 februari 2023, in Kunstmuseum Den Haag, tijdens de tentoonstelling Escher – Andere wereld.

Optische illusies, droomwerelden en onmogelijke architectuur. Het werk van Maurits Cornelis Escher is wereldwijd bekend en geliefd. Om de 125e verjaardag van deze kunstenaar te markeren, hebben het New European Ensemble, collectief van visuele artiesten DEFRAME en componist Vlad Maistorovici de krachten gebundeld om een programma te maken waarbij de kunst van Escher met muziek gecombineerd wordt. Live, op muziek reagerende 3D animaties van DEFRAME zullen Eschers gedachten koppelen aan muziek, met een fascinerend resultaat. 

Een nieuw werk van de Roemeense componist Vlad Maistorovici, een warme hommage aan de 2e Metamorfose en  Maistorovici’s post-Webernarrangement van Bachs canons, die met hun mathematische karakter naadloos aansluiten bij het werk van Escher, maken deel uit van het programma. Daarnaast hoor je Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt, waarin het werk van Escher reflecteert. 

‘Eschers nalatenschap is van grote invloed op mijn artistieke ontwikkeling als componist. Dit, gecombineerd met de visuele kracht van DEFRAME en het muzikale vakmanschap van het NEuE creëert een unieke optelsom. Een totaalkunstwerk dat het gedachtengoed van Escher op een nieuwe manier te laten zien.’ Vlad Maistorovici, componist en dirigent.

‘Voor iedere beeldend kunstenaar is het werk van Escher iconisch. Hij was zijn tijd ver vooruit. Dankzij de moderne 3D-projectietechnieken kunnen we de geest van zijn werk met prachtige live muziek helemaal in het heden plaatsen. Het werk van Escher is zo wiskundig van aard dat het zich fantastisch leent als inspiratiebron voor nieuwe digitale kunst.’ Carolien Teunisse, DEFRAME

De voorstellingen vinden plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 februari 2023, in het Kunstmuseum, Den Haag. Kaarten via: www.neweuropeanensemble.com/escher

Het concertkaartje is tevens een kortingsvoucher voor de Escher tentoonstelling Escher – Andere wereld, die op dat moment in het Kunstmuseum plaatsvindt. Op vertoon van uw concertkaartje kunt u, voor de duur van de Escher tentoonstelling, voor € 10,00 het Kunstmuseum bezoeken. 

3D Visuals: DEFRAME (https://www.deframe.nl)
Visual Artist: Carolien Teunisse

New European Ensemble 

Dirigent: Vlad Maistorovici

Concept: Emlyn Stam, Carolien Teunisse and Vlad Maistorovici

Johan Sebastian Bach (arr. Vlad Maistorovici) – A Little Harmonic Labyrinth BWV 591, Musical Offering BWV 1079 (extracts), Choral BWV 615

Anton Webern – Konzert für 9 Instrumente op. 24

Arvo Pärt – Spiegel im Spiegel

Vlad Maistorovici – Nieuw werk (wereldpremiere)

Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten & Gemeente Den Haag. 

EXTRA INFORMATIE 

Korte biografie New European Ensemble

New European Ensemble (NEuE) bestaat uit topmusici uit Europa en richt zich op impactvolle projecten met nieuwe muziek en hoge kwaliteit. NEuE is opgericht in 2009 en gevestigd in Den Haag. De missie van het ensemble is om hedendaagse en 20e-eeuws repertoire op een aangrijpende wijze te presenteren daarom zoekt het ensemble vaak naar combinaties met film, literatuur, dans, theater en beeldende kunst. 

FOTO:©Rob Overmeer

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.