Nederlandse actrice Paulette Smit ontvangt Curaçaose plakkaat van erkenning

Nederlandse actrice Paulette Smit ontvangt Curaçaose plakkaat van erkenning

Afgelopen zondagmiddag 23 augustus ontving de Curaçaose-Nederlandse actrice Paulette Smit een plakkaat van erkenning uit handen van minister Dick van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport namens de regering van Curaçao en Kas di Kultura. Smit ontving de prijs voor haar bijdragen aan kunst en cultuur op Curaçao en in Nederland. 

De Nederlandse Stichting Julius leeft!, onder leiding van John Leerdam, en Stichting Seis den Un (ooit opgericht door Leerdam en nu gedragen door Rina Penso, Diana Lebacs, Greta Trapenberg, Mila Palm, Laura Quast en Jenny Fraai) hebben de Award voor Smit aangevraagd.

De prijs werd Smit uitgereikt na afloop van haar laatste Saida-voorstelling in La Belle Alliance in het Avila Hotel te Willemstad, Curaçao.

 

Met de prijsuitreiking sluit Stichting Julius Leeft! haar Caribische tournee naar Curaçao en Bonaire af. De afgelopen twee weken speelde Smit haar zelfgeschreven theatermonoloog Saida – de liefde overleeft, in de regie van John Leerdam, voor meer dan 750 scholieren en 1.000 bezoekers in Teatro Luna Blou te Willemstad, buurthuizen op Curaçao en in het Jeugdhuis Jong Bonaire te Kralendijk, Bonaire. Ook de jongerenvoorstelling Ata’ki mi boka geïnspireerd op Saida – de liefde overleeft in een choreografie van danseres en theatermaker Junadry Leocaria en ter plekke met lokale jongeren gemaakt, is door een kleine 200 jongeren en ouders te Willemstad bezocht.

De Caribische tournee werd afgesloten in Willemstad met een benefietvoorstelling waarbij Stichting Julius Leeft! en het Avila Hotel een geldbedrag van NAF 2.000 doneerden aan de naschoolse opvang Tarea Total die onderdeel is van de activiteiten van Fundashon Amigunan di Cristo te Fuik op Curaçao.

Stichting Julius Leeft! kan terugzien op een zeer geslaagde Caribische tournee. Zij speelde de afgelopen tien jaar al eerder op Curaçao en Aruba met de voorstellingen Changá! (2007), Claus! (2011), Hoe duur was de suiker (2013), Geniale Anarchie (2013) en nu met Saida – de liefde overleeft (2015). Op dit moment vinden er voorbesprekingen plaats om de eerstvolgende SJL-voorstelling Juliana, die op 19 en 20 december 2015 in première gaat in de Stadsschouwburg te Amsterdam, naar de drie ABC-eilanden te kunnen halen. Stichting Julius Leeft! viert in 2015 haar tienjarig bestaan.

Over Paulette Smit

De tekst en het spel van de theatermonoloog Saida – de liefde overleeft is in handen van de Curaçaose Paulette Smit. Van 2003 tot 2013 was Smit artistiek leider van het toneelschrijver- en theatermakerfestival Hollandse Nieuwe bij het Cosmic Theater en later het MC Theater in Amsterdam, Nederland. Sinds 2006 is ze artistiek coördinator, actrice, tekstschrijver en lid van de directie van Stichting Julius Leeft! In 2001 ontving ze de Nederlandse Cosmic Award voor artistieke moed en cultureel belang voor de multiculturele samenleving en in 2006 ontving ze voor haar verdiensten binnen de culturele sector een Nederlandse koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2013 was ze jurylid Kunst en Cultuur voor het Droomboek voor de Koning.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.