Nederland krijgt eerste Danshuis 

Nederland krijgt eerste Danshuis 

Het Danshuis brengt alle dansstijlen samen onder één dak. Stichting Droom en Daad heeft het Chinese MAD Architects gevraagd een schetsontwerp te maken om het Provimi pakhuis in Rotterdam tot een dynamisch Danshuis te transformeren. Het voormalige pakhuis maakt oorspronkelijk deel uit van de Fenixloods, waar Stichting Droom en Daad momenteel FENIX, het museum voor migratie realiseert. 

Het Danshuis wordt in de toekomst de plek voor professional en amateur, van hip hop tot klassiek, voor jong en oud. Dans wordt in toenemende mate beoefend en kent een groeiend en divers publiek. Rotterdam alleen al telt 168 dansscholen- en locaties voor modern en klassiek, voor salsa en streetdance. Het Danshuis verwelkomt dansinitiatieven uit de wijk en de wereld. Dansstudio’s, een expositieruimte, een danssalon en een openlucht amfitheater op het dak complementeren het geheel. Waar FENIX het museum wordt over migratie en de beweging van mensen als universeel en tijdloos fenomeen, wil het aanpalende Danshuis mensen inspireren zelf te bewegen. Dansen verbindt, iedereen, wereldwijd, al eeuwenlang. 

Rijk verleden en nieuw initiatief 

Rotterdam kent een rijke dansgeschiedenis. Josephine Baker deed meerdere keren de stad aan, evenals de legendarische Ballets Russes. Rotterdam huisvest met Codarts, opgericht in 1931 door danspionier Corrie Hartong, de oudste dansvakopleiding van ons land. Scapino Ballet Rotterdam (1945) is het oudste dansgezelschap van ons land, en ook het eerste HipHopHuis ter wereld is in 2002 in Rotterdam opgericht. Rotterdam kent een gevarieerde danssector met gezelschappen en productiehuizen als Conny Janssen Danst, Lloyds Company, Dansateliers en Misiconi Company. Er is tevens ruimte voor nieuwe veelbelovende initiatieven als de Rotterdam International Duet Choreography Competition en de International Dance League. 

Ruimte voor dans 

In Rotterdam is een dringende behoefte aan geschikte studio’s voor zowel professionele als amateurgezelschappen. Dans is één van de kunstvormen waar je weinig voor nodig hebt; een goede vloer en muziek volstaan. Echter, veel plekken voldoen niet aan de minimale eisen voor goede en toegankelijke huisvesting. In het Danshuis zijn straks alle dansgezelschappen, klein of groot, professioneel of amateur welkom om gebruik te maken van de faciliteiten. Gevestigde namen en jonge makers kunnen hier (samen)werken en publiek kan op toegankelijke wijze repetities en voorstellingen bijwonen. 

Samuel Wuersten, mede-initiator van het Danshuis en artistiek algemeen directeur Holland Dance Festival: “Dans is vluchtig. Des te belangrijker is het dat met Het Danshuis een bruisende plek ontstaat, waar alles en iedereen voortdurend in beweging is; jong en oud, alle dansstijlen met en door elkaar. Je voelt hier straks de energie stromen en kunt hier niet stilzitten!” 

MAD Architects 

Architect Ma Yansong (Beijing 1975) richtte in 2004 MAD Architects op. Momenteel werkt MAD aan het Lucas Museum of Narrative Art in Los Angeles. FENIX is het eerste museumontwerp door een Chinese architect in Europa. Stichting Droom en Daad heeft de intentie om het Provimi pakhuis terug te brengen in de oorspronkelijke staat en te verenigen met de Fenixloods.

Ma Yansong: “Fenix is all about movement.” 

FENIX Voltooid 

Naast het FENIX museum (9.000 m2), restaurant en culturele ruimtes (3.000 m2) wordt het 8.000 m2 Provimi pakhuis getransformeerd tot professioneel geoutilleerde dansstudio’s, een showcasestudio, een tentoonstellingsruimte, een danssalon en een toegankelijk dakterras met uitzicht over de Maas. Onder de noemer “FENIX Voltooid” wordt de kade langs FENIX en het Danshuis doorgetrokken waarmee een aantrekkelijke groene wandelroute ontstaat tussen de Rijnhavenbrug en het Buizenpark. Tevens wordt een ondergrondse fietsenstalling voor 700 fietsen onder het Dolf Henkesplein gerealiseerd voor bezoekers aan het sterk groeiende aantal uitgaansgelegenheden aan het Deliplein en Katendrecht. Met het Danshuis krijgt Rotterdam er een nieuwe grootschalige culturele voorziening bij in een architectonisch spraakmakend ontwerp. 

Stichting Droom en Daad 

Stichting Droom en Daad is in 2017 opgericht als filantropisch fonds. De stichting is gericht op Rotterdam en ondersteunt culturele instellingen, helpt individuele kunstenaars en ontwikkelt eigen initiatieven. Het Danshuis is het nieuwste grote project van een reeks waarin de stichting voormalige historische havengebouwen, en vervallen stadsdelen revitaliseert. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.