Nachtwacht.fm neemt je mee in de verhalen van de nacht

Nachtwacht.fm neemt je mee in de verhalen van de nacht

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zaterdagavond 19 november was in het Pesthuis in Leiden de première van Nachtwacht.fm

Deze bijzondere locatie past perfect bij de verhalen over mensen die vallen, opstaan en weer doorgaan. Nachtwacht.fm is een fictief radiostation, waar deze nacht de beroemde actrice Rian Gerritsen te gast is. Zij wordt geïnterviewd door een man met een prachtige donkere stem (ingesproken door Wil van der Meer). Luisteraars kunnen bellen met hun verhalen: verhalen uit het echte leven. Hoe lang kun je het leven aan, hoe lang kun je sterk zijn, ieder belt met zijn of haar verhaal. We horen verhalen van negen mensen, zoals het verhaal van Karin, die wakker is van de kou omdat ze de energierekening niet meer kan betalen. Greet scheurt door de donkere straten op de motor van haar overleden partner. De ander woont nog bij zijn moeder, omdat hij al negen jaar staat ingeschreven voor een huis, maar nu nog steeds ergens onderaan de wachtrij staat. Mensen zeggen weleens dat je je schouders eronder moet zetten, maar dan moet je die schouders wel hebben.

Wij als publiek volgen de voorstelling vanaf de zijkant met een koptelefoon op, hierdoor beleef je de verhalen nog intenser. Rian speelt alle negen karakters, ze switcht moeiteloos van het ene karakter naar de ander, dit door middel van kleine kledingwissels, maar vooral door haar intense spel. Ze weet je met haar spel naar de keel te grijpen, je voelt het verdriet, het komt recht bij je binnen. Ze gaat totaal de diepte in.

Rian Evers is verantwoordelijk voor de muziek, het geeft de verhalen nog meer kleur en diepgang. Rian speelt diverse instrumenten: gitaar, keyboard en saxofoon. De energie tussen Evers en Gerritsen is duidelijk voelbaar. Het decor is een lang wit podium in lagen, met metalen stellingen waar de kleding van Rian aan hangt. Hier hangen ook de lampen aan. De combinatie van het lichtontwerp en de muziek is zo ontzettend goed, dat je het gevoel hebt dat je de verhalen echt beleefd.

De moraal van de voorstelling is duidelijk: of je nu ongeluk in het leven hebt of een misstap hebt begaan, je bent niet alleen. Er zijn meer mensen zoals jij. We zijn allemaal slachtoffers van het systeem. Maar dat we samen sterker staan en zijn.

PS|Theater is duidelijk niet bang om een politieke aanklacht neer te zetten. PS|Theater staat voor kansen en (on)gelijkheid. De samenleving is zo ingericht dat de kloof tussen kansarm en kansrijk erg breed is. Samen met allerlei groepen uit Leiden en de omliggende gemeenten brengen ze de ongelijkheid in kaart en zorgen ze dat het publiek de verhalen ook hoort.

CREDITS
tekst & regie: Pepijn Smit
spel: Rian Gerritsen
muziek: Rian Evers, Ralf Gerritse
stem radiopresentator: Wil van der Meer
dramaturgie: Erica Smits
decor- en lichtontwerp: José Warmerdam-van Beek
geluidstechniek: Jimmy Duits
kostuumontwerp: Maartje Prins
creatief producent: Marijn Maurits
stadsverkenning: Julia Schmitz
met dank aan: Café Santé, familie Niyas, Sandra
SPEELDATA
NACHTWACHT.FM is te zien van do 17 nov t/m zo 4 dec in het Pesthuis in Leiden. Op zaterdag 26 november is er een speciale nachtvoorstelling. De deuren van het Pesthuis openen om 21.30 uur.
Om 22.00 uur is er een speciale talkshow waarin er o.l.v. Mieke Spaans gesproken wordt over het thema kansenongelijkheid. Gasten zijn o.a. wethouder Yvonne van Delft en Roland Stets van DZB.. Aansluitend is de voorstelling te zien.
Kaarten zijn te koop via pstheater.nl en kosten 18,50

FOTO:©Ben van Duin

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.