Na een confrontatie met borstkanker is choreografe Isabelle Beernaert terug met nieuwe dansvoorstelling Particles of God

Na een confrontatie met borstkanker is choreografe Isabelle Beernaert terug met nieuwe dansvoorstelling Particles of God

In januari 2023 sloeg het noodlot toe voor de befaamde choreografe Isabelle Beernaert (So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle). Middenin de eerste Particles of God-tournee door België en Nederland werd haar wereld op z’n kop gezet. Isabelle heeft borstkanker. Na een flinke reorganisatie en met behulp van de dansers en geliefden om haar heen, is de choreografe er desondanks in geslaagd om alle voorstellingen in het eerste seizoen te laten doorgaan. Nu ze stilaan aan de beter hand is, is het tijd voor een tweede rondje. Extra bijzonder is dat de voorstelling Particles of God, dat tijdens de eerste tour een groot aantal lovende reacties mocht genieten, in Nederland van start ging aan het begin van de ‘borstkankermaand’ oktober. Op zondag 5 november (Antwerpen), zondag 12 november (Turnhout), donderdag 7 december (Heist-op-den-Berg), zondag 10 december 2023 (Gent) en zaterdag 10 februari 2024 (Brugge) is het adembenemende dansgezelschap ook in België te bewonderen. Meer info en tickets via: www.isabellebeernaert.com/nl/voorstelling/particles-god

Elk jaar staat de maand oktober specifiek in het teken van kanker, meer bepaald borstkanker. Tijdens de ‘borstkankermaand’ wordt op verschillende manieren extra aandacht gevraagd voor de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Ook Isabelle Beernaert, die sinds januari 2023 dezelfde diagnose draagt, wil haar moedige verhaal delen om zo ook andere getroffen vrouwen en hun omgeving een hart onder de riem te steken. Dat doet ze in haar eigen, vertrouwde taal: dans. 

Toen Isabelle zich beter begon te voelen, kon ze haar passie en haar creatie in vol vertrouwen overdragen aan haar dochter Manon, die de leiding over de fenomenale dansers overnam en met hen begon te werken aan de herneming van de jongste dansvoorstelling Particles of God. Door de eerste tournee met dermate veel succes af te ronden, was een tweede rondje slechts een kwestie van tijd. Zo gezegd, zo gedaan, maar het liet de notoire choreografe niet onberoerd: 

Na de diagnose ontstond er op dat moment voor mij een rollercoaster van emoties en een tijd om met dankbaarheid weer diep na te denken over het leven. Een nieuwe levensles, een kans om vooruit te komen en om nog meer te groeien naar een dieper begrip. Op 8 februari 2023 heb ik de borstingreep gehad om mijn tumor te verwijderen: een impactvolle ervaring, waarbij ik mezelf toestond kwetsbaar en zacht te blijven. En ik bleef altijd diep in contact met mijn innerlijke kind, vrouw, zelf”, aldus Isabelle. “Nadat de diagnose was gesteld en mijn operatie achter de rug was, heb ik mijn werk Particles of God opnieuw bekeken, maar ditmaal met een totaal andere blik. Wat ik ontdekte was ronduit opmerkelijk. Het klinkt haast als iets uit een thriller, maar het lijkt erop dat ergens diep van binnen, ik al wist dat deze diagnose onvermijdelijk was. Terugkijkend, vond ik passages in mijn werk die bijna profetisch lijken, alsof ze vooruitwezen naar wat mij te wachten stond. Op het moment van creatie had ik geen volledig idee waar dit stuk werkelijk over ging, maar nu, met de kennis van mijn gezondheidssituatie, lijkt het alsof de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het is bijna alsof het universum een verborgen boodschap in mijn kunst heeft geplaatst, die nu eindelijk onthuld wordt.”

Het herstel van Isabelle na de operatie is goed verlopen, al is ze nog altijd op ontdekking en probeert ze haar nieuwe ritme het vinden. Gelukkig kan de choreografe, die er helaas zelf niet fysiek niet bij kan zijn, gedurende haar herstel er op vertrouwen dat het dansgezelschap dit seizoen opnieuw een spraakmakende tour tegemoet zal gaan in België en Nederland. Particles of God laat zien hoe muziek en dans onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dankzij prachtige kostuums, een lumineus decor en emotionele choreografie, wordt het publiek meegenomen op een indringende, verlichtende reis. Rode draad door het geheel is de livemuziek van Vlaams dirigent, componist en meesterviolist Peter Bogaert, die tevens ook ten tonele verschijnt als mysterieus personage. Een ervaring die niemand onberoerd laat.

In Nederland gaat de – in België reeds hoog gewaardeerde – voorstelling Particles of God van start in oktober, de Vlaamse toeschouwer zit nog een maandje langer op zijn honger. Op zondag 5 november 2023 is de spraakmakende dansvoorstelling te zien in de Antwerpse Stadsschouwburg en op zondag 12 november 2023 in De Warande in Turnhout. Op donderdag 7 december 2023 trekt het getalenteerde gezelschap van Isabelle richting CC Zwanenberg in Heist-op-den-Berg en op zondag 10 december 2023 naar het Gentse Capitole. Ten slotte houdt de volledige productie nog een laatste keer halt in België op zaterdag 10 februari 2024 in het Concertgebouw van Brugge. Meer info en tickets via: www.isabellebeernaert.com/nl/voorstelling/particles-god.  

 De macula genoten; de ogen straalden. Het slakkenhuis gestreeld; de oren sidderden. De ziel geraakt. Dit zijn de zinderende gevoelens die beklijven na het beleven van de jongste dansvoorstelling Particles of God van Isabelle Beernaert. Opnieuw is de Vlaamse renaissancevrouw – want gedegen thuis in ballet/choreografie en een schilderachtig palet aan dans en muziek – erin geslaagd een magistraal en sprookjesachtig totaalbeeld met filosofische grondslag op de planken te toveren..” 

 – Peter Joore – De Vlaardinger

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.