Muziektheater De Plaats en Reframing HERstory spelen Kleur Bekennen

Muziektheater De Plaats en Reframing HERstory spelen Kleur Bekennen

FOTO:©Anna Perger

Duik in ons verleden met Kleur Bekennen, een verhaal dat via muziek, dans en theater de verschillende perspectieven van ons slavernijverleden belicht

Van 25 juni t/m 13 juli speelt Muziektheater De Plaats in samenwerking met Reframing HERstory Art Foundation de voorstelling Kleur Bekennen in Park Sonsbeek in Arnhem. Deze unieke samenwerking belicht ons gedeelde slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Vanuit het witte en het zwarte perspectief, met dans, zang, theater en een koor, wordt o.a. het verhaal verteld van Adriana van Baijen, een welgestelde vrouw uit de 18e eeuw en de tot slaaf gemaakten die met haar mee van Batavia naar Nederland reisden.

De voorstelling speelt zich af in Park Sonsbeek in Arnhem, vlakbij de Witte Villa waar Adriana daadwerkelijk gewoond heeft en verkreeg met het fortuin van haar vader uit Batavia. De makers, Farida Nabibaks en Lise-Lott Kok, dagen ons uit om elkaars leefwerelden te begrijpen en samen een completer beeld te vormen van onze genegeerde geschiedenis en de doorwerking daarvan in het heden. Om zo tot een gezamenlijke toekomst te komen.

Belang voor Arnhem
Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de activiteiten rondom Keti Koti Arnhem, waarmee de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Rondom 1 juli zijn er allerlei activiteiten die stilstaan bij de herdenking en viering van Keti koti. De inhoud van de voorstelling Kleur Bekennen is geïnspireerd op de conclusies uit het onderzoek Sporen uit een Slavernijverleden in Arnhem van Erfgoed Gelderland dat op 18 maart 2024 werd gepresenteerd..

De makers over deze voorstelling
Farida Nabibaks: “Het slavernijverleden is niet voorbehouden aan zwarte mensen, het is een gedeeld verleden. Dus samen dit verleden aankijken maakt dat we onszelf en elkaar beter gaan begrijpen. Dat is wat nodig is om te helen.”

Lise-Lott Kok: “Ik maak deze voorstelling vanuit het witte perspectief en Farida vanuit het zwarte perspectief. Beide kanten zijn belangrijk om te vertellen. Hoe is het voor mij als wit persoon om dit verhaal te brengen, hoe verhoud ik me tot de geschiedenis waar de witte mens tot gruweldaden in staat was en wat moet en wil ik daar nu mee?”

Praktische informatie:
Waar: Park Sonsbeek, Arnhem
Wanneer: 25 juni t/m 13 juli 2024
Kaarten: muziektheaterdeplaats.nl

Muziektheater De Plaats laat in zijn multidisciplinaire voorstellingen op locatie een nieuw geluid horen. Een van rust, stilte, nuance en verbinding. De locatie is inspiratiebron en medespeler in de voorstellingen. Naast onze professionele cast werken we samen met amateurverenigingen zoals koren uit de omgeving.

Reframing HERstory Art Foundation is een Arnhemse stichting die zich inzet voor het zichtbaar maken van sporen van het koloniaal- en slavernijverleden van Gelderland in de hedendaagse samenleving. De stichting organiseert theatervoorstellingen, interactieve kunstzinnige activiteiten en educatieve projecten om aandacht te creëren voor dit belangrijke thema.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.