Muziektheater De Plaats brengt eigentijdse versie van ‘Op het puin’ uit 1946

Muziektheater De Plaats brengt eigentijdse versie van ‘Op het puin’ uit 1946

Van 6 t/m 8 mei speelt Muziektheater De Plaats Op het puin, en dan nu. Een eigentijdse herneming van het theaterspektakel Op het puin dat in 1946 plaatsvond op de puinhopen van de Eusebiuskerk. Op het puin, en dan nu is een multidisciplinaire totaalervaring over veerkracht in tijden van crisis met de stad Arnhem als decor.
De stream won vorig jaar de Gelderse Roos Juryprijs. Dit jaar is de voorstelling live te zien in De Eusebiuskerk, Focus Filmtheater en Rozet Arnhem.

Met Arnhemse muzikanten, filmers, dansers, acteurs en schrijvers worden elementen uit het originele stuk Op het puin verbonden met verhalen van Arnhemmers nu. Een kleurrijke bundeling perspectieven over veerkracht en saamhorigheid. In één voorstelling nemen we je mee langs een eigentijdse interpretatie van Op het Puin in De Eusebiuskerk naar een korte dansdocumentaire in Focus Filmtheater, een dialoog in Rozet Arnhem en een muziekvideo als grande finale.

Wat verbindt ons in tijden van crisis? Wat houdt ons staande in een wereld die wankel is? Hoe weerspiegelt het verleden onze blik op de toekomst? Op het puin, en dan nu is een multidisciplinaire totaalervaring met de stad Arnhem als decor. Juist nu, in deze tijd is het verhaal nog altijd actueel en van groot belang verteld te worden.

Voor meer info en tickets ga naar: www.muziektheaterdeplaats.nl

Achtergrond
In mei 1946 vond er in Arnhem een bijzondere uitvoering plaats: op de puinhopen van de bijna volledig verwoeste Eusebiuskerk werd het openluchtspel Op het puin van componist Robert de Roos en tekstschrijfster Meia Kaas-Albarda uitgevoerd. Ruim 700 Arnhemmers deden mee aan de voorstelling. Het spektakel werd bijgewoond door 16.000 bezoekers, waaronder prinses Juliana en prins Bernhard, en haalde landelijk de kranten met lovende recensies.

Een aantal jaar geleden werd de partituur teruggevonden in de archieven door Pieter Goossen, muziekbibliothecaris van Rozet. Muziektheater De Plaats werd gevraagd een eigentijdse versie te maken en het stuk weer nieuw leven te blazen. Vorig jaar ging Op het Puin, en dan nu in première, maar door de toen geldende coronamaatregelen kon het alleen als stream uitgevoerd worden. Nu, 76 jaar na de eerste première, wordt Op het Puin, en dan nu live gebracht, onder meer in de prachtig herbouwde Eusebiuskerk.

Zie hier een documentaire over het ontstaan van Op het Puin, en dan nu.

Verkorte credits Op het Puin, en dan nu (Bekijk hier het complete overzicht)
Artistieke leiding: Lise-Lott Kok | Zakelijke leiding: Corien van der Poll |
Regie-advies: Nicole Vervloed

Op het puin (eigentijdse herneming van Op het puin uit 1946 in Eusebiuskerk)
Regie: Lise-Lott Kok | Tekst: Meia Kaas-Albarda en Jibbe Willems | Compositie: LAVALU
Home (dansdocumentaire) Regie: Thabi Mooi

Er is altijd toekomst (dialoog) Regie: Annelies van Wieringen | Tekst: Jibbe Willems

Lied van de Hoop (muziekvideo) Concept: Lise-Lott kok en Al Hajem | Compositie: LAVALU | Tekst: Benjamin Thode en Jibbe Willems | Zang: Benjamin Thode en Maame Joses

Muziektheater De Plaats
De Plaats laat in zijn multidisciplinaire voorstellingen op locatie een nieuw geluid horen. Eén van rust, stilte, nuance, en verbinding. De locatie is inspiratiebron en medespeler in de voorstellingen. Naast onze professionele cast en crew werken we samen met verschillende gastacteurs, muzikanten en mensen uit het verenigingsleven uit de omgeving. Altijd in, met door en voor de wereld om ons heen. https://muziektheaterdeplaats.nl/

FOTO: ©Eva Broekema

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.