Muziekjournalist en drummer Jean-Paul Heck legt met Crazy Little Things de focus op de sound van Queen

Muziekjournalist en drummer Jean-Paul Heck legt met Crazy Little Things de focus op de sound van Queen

Als muziekjournalist en hoofdredacteur reisde Jean-Paul Heck de laatste 25 jaar over de hele wereld om sterren te interviewen. David Bowie, Charles Aznavour, Keith Richards, Bruce Springsteen, AC/DC, Led Zeppelin, Adele… De lijst met namen is eindeloos. Maar in de theatervoorstelling Queen: The Story ligt de rolverdeling anders en is Heck de drummer van de Nederlandse Queen tribute band Crazy Little Things.

Heck’s prille liefde voor de band Queen was er midden jaren ’70 al: de videoclip van Bohemian Rhapsody, de legendarische platen ‘A Night At The Opera’ en ‘Day At The Races’ en dan zijn eerste live-concert van Queen in Ahoy in Rotterdam. ‘Zonder Queen was ik nooit muziekjournalist geworden. Zij waren alles waar een jongen uit West-Brabant van kon dromen. Groots, magistraal en vooral ongrijpbaar.’ Met Queen kwam de interesse in drummen. Roger Taylor was zijn grote voorbeeld. ‘Die enorme drumkit en dan ook nog die geweldige gong erachter. Ik moest drummer worden.’ De liefde voor Queen bleef altijd. Het leidde tot een serie ontmoetingen met de bandleden zelf. Eerst incidenteel bij een achtbaan in Las Vegas, later professioneel. De reeks interviews met gitarist Brian May en Roger Taylor is lang. Het cumuleerde in het voorjaar van 2011 in wel iets heel bijzonders. Heck wist Brian May over te halen om naar Nederland te komen om er de Sena European Guitar Award (destijds de Eddy Christiani Award) te ontvangen. ‘En hij speelde tijdens die uitreiking ook nog. Hoe bijzonder is dat.’

Toen was daar opeens zijn tribute-band Crazy Little Things. Een band in de stijl van The Beatles-tribute-groep The Analogues. ‘Maar wel met een rauwer randje. We doen het zonder opsmuk. Geen pruiken, geen gekke pakjes….Roger Taylor zei ooit tegen mij: ‘Ik vind Queen Tribute Bands geweldig, zolang ze maar geen snorren opplakken of blonde pruiken op hun hoofd zetten. Dat ben ik nooit vergeten.’ De laatste 5 jaar speelde Crazy Little Things op talloze festivals en in velen poppodia. Zelfs de internationale Queen Fanclub nodigde de band in 2019 uit om op de legendarische Queen Conventie in Engeland te spelen.

Maar nu is er Queen: The Story door Crazy Little Things. Het geestenkind van Jean-Paul Heck met medewerking van Epica-toetsenman Coen Janssen die voor deze theatershow een speciaal stuk componeerde en Leo Blokhuis die het intro insprak. ‘Ik wil absoluut niet de geschiedenis van Queen herschrijven. Bijna iedereen heeft de film Bohemian Rhapsody gezien dus dat is ook vrij zinloos’, aldus Heck. Queen: The Story is een bekentenis voor de liefde en de nalatenschap van de muziek van Queen. De belevingswereld van Jean-Paul Heck is dezelfde als van zoveel Queen-fans: ‘Ik hou van jazz, metal, country maar Queen is en blijft allesoverheersend en het is als muzikant geweldig om die liefde ook daadwerkelijk in de Nederlandse theaters op het podium te brengen.’

Queen: The Story is vanaf 21 oktober 2021 in meer dan 20 theaters door heel Nederland te zien. Op zaterdag 30 oktober is de première in het Chassé Theater in Breda. Kaarten voor de theatertour zijn te koop via www.thecrazylittlethings.nl of via de website van het betreffende theater.

Foto: Don Crusio

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.