Muze van Zuid: vijf dagen tijdens 5e editie vanaf 14 september 2022

Muze van Zuid: vijf dagen tijdens 5e editie vanaf 14 september 2022

Muze van Zuid presenteert met muziek de menselijke maat in Amsterdam-Zuid

Muze van Zuid start woensdag 14 september de 5e editie in de Diamantbuurt met jazzmusicus in residence Ellister van der Molen, haar band RED en een korte film van kunstenaar Theo Rekelhof. Daarna wandelt artistiek leider Huib Ramaer met het publiek naar De Pijp voor de eerste uitvoering in Nederland sinds 125 jaar van een Pianokwartet gecomponeerd aan de Van Baerlestraat door Amanda Maier. Donderdag 15 september volgt in De Pijp een optocht met trombones door de Sweelinckstraten en op het Mahlerplein aan de Zuidas zingen Madhu Lalbahadoersing en Marjorie Barnes songs van Jaddan Bai, Florence Price en Margaret Bonds. Deze componisten krijgen in het nieuwe kenniskwartier van Zuidas een Jaddanbaikade, een Florence Price- en een Margaret Bondshof. Er zal tijdens Muze van Zuid 2022 muziek klinken in ruim 30 concerten door 55 musici en zangers op pleinen en straten, in huiskamers, parken, kerken en monumenten van Amsterdam Zuid. Er klinken 50 werken van Nederlandse componisten.

Soulful swing uit de jaren vijftig

Zijn er veel kleine maar fijne muziekpodia in Amsterdam verloren gegaan, Tempel aan de Tolstraat is erbij gekomen en dat moet gevierd! In de bijzondere zaal van Tempel, ooit gebouwd voor theosofen, brengen Ellister van der Molen en haar bandleden Bob WijnenGideon Tazelaar en Sander Smeets soulful swing uit de jaren vijftig, toen het iconische Hammondorgel nog zo bepalend was voor de klank.

Première van de film Orchestrating Nature

De avond ontwikkelt zich van jazz naar klassiek. Behalve Van der Molen, presenteert Muze van Zuid kunstenaar Theo Rekelhof. Rekelhof zag een metafoor voor mens en natuur in de verhouding dirigent en symfonieorkest. Muze van Zuid hielp hem aan het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck om zijn droom te realiseren. Het resultaat is te zien na de openingsborrel in Tempel: de korte film Orchestrating NatureGustav Mahler bleek zich met zijn ‘Naturlauten’ in de Eerste Symfonie uitstekend te lenen voor de plannen van Rekelhof. De musici van het UvA-Sweelinck Orkest voeren er fragmenten van uit in de film. Het oudste symfonieorkest van Amsterdam staat onder leiding van zijn dirigent Konradin Herzog die een glansrol vervult in de film van Rekelhof. 

Pianokwartet van Amanda Maier weer wakker gekust

Amanda Maier (1853-1894) ontwikkelde zich snel tot vioolsolist in Zweden en kon goed overweg met het orgel. Haar liefde voor Julius Röntgen bracht haar naar Nederland. Het huwelijkse leven aan de Van Baerlestraat en de opvoeding van haar twee zonen, leidde tot een grote beperking van mogelijkheden om op te treden. Niettemin bleef ze haar talent voor compositie ontwikkelen. Het Pianokwartet uit 1891 is haar zwanenzang. Voor het eerst in 125 jaar wordt het in Nederland uitgevoerd door violiste Eva Stegeman, altviolist Martin Moriarty, cellist Pieter de Koe en pianist Tobias Borsboom

Sweelinck krijgt eindelijk een gezicht

Is het UvA-Sweelinck Orkest opgericht in 1878, toen begon ook de aanleg van de Eerste Sweelinckstraat in De Pijp. Later kwam er nog een Tweede Sweelinckstraat bij. Muze van Zuid zorgt in samenwerking met Paul Fennis van Geef Straten een Gezicht voor meer zichtbaarheid van deze componist in zijn eigen straten. Er komen portretten te hangen van Jan Pieterszoon Sweelinck. Voor het eerst sinds 1878 is het mogelijk een selfie te maken met Sweelinck. De zogenoemde ‘Sweelinck-panelen’ worden donderdag 15 september feestelijk ingewijd door studenten trombone van het Conservatorium van Amsterdam. Onder leiding van hun docenten verzorgen zij de muziek tijdens een optocht door de Eerste en Tweede Sweelinckstraat die zal uitmonden in een slotconcert in de Oranjekerk. 

Vrouwen aan de Zuidas

Madhu Lalbahadoersing is een ster in de Hindoestaanse stijl van zingen. Zij neemt drie musici mee, waaronder haar eigen broer en deze begeleiden haar op esraj, harmonium en tabla. Muze van Zuid vroeg haar een keuze te maken uit Jaddanbai’s mooiste werk uit de jaren dertig. Jaddan Bai (1892-1949) trad in India op als zangeres, danseres, actrice en filmregisseur. Ze wordt beschouwd als een van de pioniers van de Indiase cinema. Jaddan Bai trouwde bleef het hindoeïsme trouw, ook in haar huwelijken met tot de Islam bekeerde mannen hield zij zelf de regie over haar leven. Jazz-zangeres Marjorie Barnes zingt songs van twee Afro-Amerikaanse vrouwen die zich – tegen de klippen van racisme en seksisme op – wisten te ontwikkelen tot geweldige componisten in de Verenigde Staten.

De menselijke maat is de norm

Het publiek geniet van topmusici in een intiem festival waarin de menselijke maat en persoonlijke aandacht de norm is. Snaren zoemen in Zuid als de bijen. Hoe komt dat? Wat komt daarbij kijken? Muze van Zuid legt het uit, brengt een ode aan violist Herman Krebbers, toont het publiek hoe vioolbouwer Andreas Post zijn ambacht beoefent in zijn atelier aan de Willemsparkweg en neemt het publiek mee naar de studio waar vioolpedagoog Oskar Back lesgaf aan Olof, Krebbers en de oudste van de broers Bor. Wandelaars worden er opgewacht door Emmy Storms en Heleen Hulst, ze krijgen live vioolduo’s, geserveerd met thee, koffie en koeken.

Vijfde editie Muze van Zuid: vijf dagen in vijf buurten

Muze van Zuid viert de vijfde editie op vijf dagen met concerten en evenementen verspreid over vijf buurten. Het festival viert het muzikale erfgoed van ons muziekleven met tientallen topmusici. Ze spelen in de Concertgebouwbuurt, rond het Vondelpark, rond het Roelof Hartplein, in De Pijp en de Diamantbuurt en aan de Zuidas. Muze van Zuid werft iedere editie nieuwe huizen voor huisconcerten, stimuleert het programmeren van livemuziek in buurtcentra (De Coenen, de Lydia), zorgcentra, horeca en in kersverse broedplaatsen als de van oorsprong theosofische Tempel aan de Tolstraat.

FOTO:@Merlijn Doomernik

Meer informatie 

https://www.muzevanzuid.nl/programma
Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.