Muze van Zuid 2022 succesvolle 5e editie, data 2023 bekend

Muze van Zuid 2022 succesvolle 5e editie, data 2023 bekend

Muze van Zuid vond plaats van 14 tot en met 18 september 2022. Het muziekfestival liet het publiek kennismaken met nieuwe componisten van renaissance tot nu. Zij vormen het muzikale hart van Nederland en toch is hun muziek relatief weinig te horen: van de grote Sweelinck tot Theo Loevendie en zijn jonge collega Joey Roukens. Van Roukens klonk een strijkkwartet te midden van befaamde componisten uit de renaissance van Vlaanderen en het Bourgondische Rijk tot over de Alpen in Italië. 

Het festival presenteerde barokcomponisten als Nozeman, Rosier, Van Eyck, De Fesch en Padbrué. Er klonk tijdens Muze van Zuid 2022 muziek van 44 Nederlandse componisten in 30 concerten door 61 musici en zangers op pleinen en straten, in huiskamers, parken, kerken en monumenten van Amsterdam Zuid. Er klonken 99 werken van Nederlandse componisten. De data van Muze van Zuid 2023 zijn van 15 tot en met 17 september: de 6e editie.

Over Muze van Zuid

Muze van Zuid presenteerde Gertrude van den Bergh, het viooltalent Amanda Maier, deze vrouwen componeerden hier in Nederland in de 19e eeuw. Muze van Zuid presenteerde de vrouw als componist tot in onze tijd: Henriëtte Bosmans, Johanna 

Bordewijk-Roepman, Rosa Spier, Calliope Tsoupaki, Aspasia Nasopoulou, Ellister van der Molen, ze klonken in het festival. 

Muze van Zuid heeft deze editie muziek herontdekt uit de archieven. Deze voor het publiek nieuwe werken bleken zeer goed aan te slaan bij de festivalbezoekers: een pianokwartet van Amanda Maier, Chinese liederen van Dirk Fock, pianowerken van Ignace Lilien, vioolduo’s van Géza Frid, liederen van Constant van de Wall en Paul Seelig, een orgelwerk van Hendrik Andriessen. Muziek die iets zegt over onze eigen geschiedenis, muziek die het verdient gehoord te worden. Muziek die in de briljante uitvoeringen van een nieuwe generatie topmusici telkens weer mooier blijkt dan je zou durven dromen.

Muze van Zuid viert onze beste levende componisten: Joey Roukens, Kate Moore en de 92ste verjaardag van Zuid-bewoner Theo Loevendie. 

Muze van Zuid daagt het publiek uit verder te kijken dan vertrouwde namen en nieuwsgierig te zijn naar Guillermo Lago (pseudoniem van Willem van Merwijk), Hendrik Andriessen, Arnold Marinissen, Daan Manneke en Alejandra Rony.

Muze van Zuid biedt een nieuwe generatie musici het honorarium en de kans deze muziek op het repertoire te nemen. Het festival ontdekt hun enthousiasme daarvoor en zorgt ervoor dat deze muziek van deze musici gevraagd wordt, dat deze muziek een podium krijgt. Alleen zo kan deze muziek tot bloei komen en kan dit Nederlandse muzikale erfgoed zijn plaats in ons muziekleven verkrijgen, behouden en uitbreiden.  

Muze van Zuid gelijk goed van start op woensdag

Het niveau van uitvoeringen lag deze 5e editie van Muze van Zuid hoog vanaf de start: Ellister van der Molen kreeg met haar band RED het publiek aan het dansen in Tempel. Een topcast van Tobias Borsboom, Eva Stegeman, Martin Moriarty en Pieter de Koe bracht volkse ritmes tot leven in het Pianokwartet van Amanda Maier bij BOL Piano’s aan de Ceintuurbaan.

Geslaagde manifestaties voor heel diverse componisten

Acht trombonisten van het conservatorium kregen bezoekers van de Albert Cuypmarkt stil met hun loepzuivere Sweelinck, en aan het zingen met hun Hazes. De winderige vlakte van het Gustav Mahlerplein kreeg sfeer met Indiase en Afro-Amerikaanse songs, gezongen door Madhu Lalbahadoersing en Marjorie Barnes. Ze vierden met hun musici Jaddanbai, Margaret Bonds en Florence Price. Deze Indiase en Afro-Amerikaanse componisten krijgen een kade en hofjes in het Kenniskwartier. 

Hoogstaande uitvoeringen in Obrechtkerk en Vondelkerk

Het Dudok Quartet wekte alom bewondering in de Obrechtkerk waar muziek van Roukens er een spirituele dimensie bij kreeg tussen de gouden kunstschatten. Pianist Baryshevskyi verblufte in de Vondelkerk met zijn transcendente virtuositeit in voor het publiek ongekende werken van Dirk Fock, Ignace Lilien, Louis Andriessen en Maxim Shalygin. Het Maat Saxophone Quartet bracht emotie, vuur en plezier in fonkelende uitvoeringen van Guillermo Lago en Marinissen en riep zaterdagochtend vanonder een tent bij regen de zon terug met aanstekelijke fado. 

De menselijke maat is de norm

Het publiek genoot weer van topmusici in een intiem festival waarin de menselijke maat en persoonlijke aandacht de norm zijn. Snaren zoemen in Zuid als de bijen. Hoe komt dat? Wat komt daarbij kijken? Muze van Zuid liet de violiste Gwendolyn Masin een ode brengen aan violist Herman Krebbers, toonde hoe vioolbouwer Andreas Post zijn ambacht beoefent in zijn atelier en nam het publiek mee naar de studio waar vioolpedagoog Oskar Back lesgaf aan grootheden. Wandelaars werden er opgewacht door Emmy Storms en Heleen Hulst en kregen live vioolduo’s van Géza Frid en Aspasia Nasopoulou, omspeeld door aanstekelijke Ierse reels en airs.

Vijfde editie Muze van Zuid: vijf dagen in vijf buurten

Muze van Zuid vierde de vijfde editie op vijf dagen met concerten en evenementen verspreid over vijf buurten. Het festival vierde het muzikale erfgoed van ons muziekleven met tientallen topmusici. Ze speelden in de Concertgebouwbuurt, rond het Vondelpark, rond het Roelof Hartplein, in De Pijp en de Diamantbuurt en aan de Zuidas. Muze van Zuid wist deze editie veel nieuwe huizen voor huisconcerten te werven. Het festival bracht livemuziek in buurtcentra (De Coenen) op straten en pleinen. Muze van Zuid verkende gloednieuwe zalen als het pas geopende Dufayhuis en de kersverse broedplaats Tempel aan de Tolstraat.

FOTO:©Foppe Schut

Meer informatie 

https://www.muzevanzuid.nl/programma
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.