Musicalbedrijf Van den Ende mogelijk in Britse handen

Musicalbedrijf Van den Ende mogelijk in Britse handen

Het internationale musicalbedrijf Stage Entertainment wordt waarschijnlijk grotendeels overgenomen door het Britse private-equityhuis CVC. Dat meldt het Financieele Dagblad.

oprichter en eigenaar Joop van den Ende tekent naar verwachting donderdag een principeakkoord. De overnameprijs is nog niet bekend. Er was al langer sprake van dat Van den Ende op zoek was naar partners. In totaal hadden negen partijen belangstelling en zou er nu dus een akkoord zijn bereikt met CVC. Van den Ende zou wel een rol blijven houden in het bedrijf.

De musicalproducent zoekt een stevige partner om zijn bedrijf internationaal verder te kunnen laten groeien. Stage Entertainment is actief in meerdere Europese landen en in de Verenigde Staten, en heeft ook eigen theaters. Van den Ende zei er naar te streven de omzet van zijn theaterbedrijf in vijf jaar te verdubbelen, naar een miljard euro. Hij ziet groeimogelijkheden in Europa, Azië en Zuid-Amerika.

Albert Verlinde

Eind vorig jaar ging de Nederlandse tak van Stage nog samen met het musicalbedrijf van Albert Verlinde, ook bekend van zijn rol als entertainmentdeskundige in het RTL4-programma RTL Boulevard. Verlinde is sinds maart van dit jaar tevens directeur van de Nederlandse Stage. Vorig jaar maakte Stage Entertainment een omzet van 515 miljoen  en een bedrijfswinst van bijna vijftig miljoen. Bij het bedrijf werken ongeveer drieduizend mensen.

Het fonds CVC dat het bedrijf mogelijk grotendeels overneemt, begon in 1981 als dochterbedrijf van het Amerikaanse Citicorp. Het is nu één van de grootste private equitybedrijven ter wereld. Citicorp Venture Capital (CVC) is bekend van het opkopen, van de beurs halen of overnemen van bedrijven. Meestal worden de aandelen enkele jaren later met winst weer verkocht. Het fonds stak de afgelopen jaren miljarden in tientallen internationaal opererende bedrijven. Ook in Nederland is het al lange tijd actief, bijvoorbeeld als aandeelhouder van BeterBed en Schuitema, het moederbedrijf van C1000.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.