Musical over Albert Mol ziet er al veelbelovend uit

Musical over Albert Mol ziet er al veelbelovend uit

Tekst: Mieke van der Raay

De Mol en de Paradijsvogel is eigenlijk pas volgend jaar te zien in het theater, maar de pers was toch al uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij deze veelbelovende voorstelling. De voorstelling was afgelopen dagen maar enkele keren te zien. De reden is dat dit een workshop voorstelling is, zoals Daniël Cohen vooraf aan de voorstelling het publiek nog even duidelijk maakt. Hij vraagt dus ook om je eerlijke mening te geven, of dit nu goed is of slecht, wel graag onderbouwd waarom je dingen vindt. Het is de intentie om in het theaterseizoen 2023/2024 de voorstelling in première te laten gaan.

De spelers, muzikanten en souffleur (die de hele avond niet nodig was) lopen onderwijl ongedwongen het podium op, in het DeLaMar Theater in Amsterdam-West.
Een musical over Albert Mol, wat kan je daarvan verwachten? Heel veel, sowieso was hij een grote naam in de entertainment wereld. In zijn jongere jaren werkte hij als choreograaf, maar danste hij ook in het buitenland. In Nederland kennen vele mensen hem door zijn deelname aan het programma Wie van de Drie. De voorstelling is zeker ook geen overvolle biografie die de hoofdrolspeler (Laus Steenbeeke) volgt van zijn geboorte in 1917 in het Amsterdams Huis voor Gevallen Vrouwen tot aan zijn dood in 2004 in het Gelderse Laren, maar gaat in op de vraag wanneer je als homoseksueel echt een veilige plek in de samenleving kunt vinden. Want ook Albert Mol kende die onzekerheid. Na de dood van zijn geliefde Geurt, waarmee de Albert dertig jaar samen is geweest, had hij nog maar weinig zin in het leven

In de voorstelling zien we Albert als verbitterde oude man, die uit frustratie al zijn foto’s en andere dingen weggooit. Maar hij kan het verleden niet loslaten en we zien in flarden de belangrijke mensen uit zijn leven. Zijn moeder Miep (Renee de Gruijl), een heerlijke Amsterdamse die hem altijd liefdevol heeft opgevangen en zijn geaardheid altijd gewoon heeft gevonden. Zijn eerste liefde Fijn Nijhoff, zijn ex-vrouw Lucy Bor, zijn liefde Guert (Milan van Weelden) en zijn goede vriend en cabaretier Wim Sonneveld (Frans Mulder). Aan iedereen heeft hij wel een leuke en minder leuke herinnering.

Er is nog een tweede verhaallijn, deze vindt plaats in het jaar 2022 en gaat over Wassim (Samir Hassan), een Syrische vluchteling die tijdens de Gay Pride in elkaar wordt geslagen door een groep Noord-Afrikaanse jongens. Een jongen die gewoon zichzelf wil zijn en niet meer de bange jongen wil zijn die hij was in Syrië. Wassim wordt liefdevol opgevangen door een Nederlands homostel, alleen zijn ze het niet altijd eens over hoe je je als homo mag en kan uiten. Wassim besluit op eigen benen te staan. Helaas gaat dit niet zoals gepland en tijdens het trippen na het nemen van drugs, ziet hij Albert en nemen ze hun leven door en komen ze beide tot inzicht.

De Mol en de Paradijsvogel is een voorstelling met een grote cast in een intiem klein decor. Het ensemble bestaat uit zes studenten van Codarts en Fontys. Zij spelen vele rollen en schakelen moeiteloos tussen de verschillende karakters.

Ik kan eigenlijk bijna niet wachten om de voorstelling in een groot theater, met groots decor en met meer glitter en glamour, te gaan zien.

De cast bestaat uit

  • Laus Steenbeeke (Albert Mol)
  • Frans Mulder (Wim Sonneveld, e.a.)
  • Samir Hassan (Wassim)
  • Renée de Gruijl (Alberts moeder, Alberts ex-vrouw, e.a.)
  • Milan van Weelden (Alberts echtgenoot Geurt)

 Creatives

  • Tekst & regie: Daniël Cohen
  • Dramaturgie: Jeroen van Wijhe
  • Muziek: Jan Groenteman
  • Muzikale leiding & arrangementen: Ezra van Nassauw
  • Choreografie: Roy Jonathans
  • Vormgeving: Timo Arling
  • Geproduceerd door: OpusOne / Maarten Voogel
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.