Music Stages presenteert opera Papoea van Maarten Ornstein op 13 mei 2023 in Muziekgebouw in Amsterdam

Music Stages presenteert opera Papoea van Maarten Ornstein op 13 mei 2023 in Muziekgebouw in Amsterdam

Music Stages, het Amsterdamse productiehuis, presenteert op zaterdag 13 mei in Muziekgebouw aan ’t IJ: Opera Papoea, gecomponeerd door Maarten Ornstein. 

De roman Norman was het schrijversdebuut van Merel Hubatka. Het verhaal is gebaseerd op de biografie van haar vader. Ze beschrijft daarin hoe de Papoea’s speelbal werden van grote internationale ontwikkelingen. Samen met componist Maarten Ornstein brengt ze nu haar succesvolle roman als opera op de planken.

Over Opera Papoea

Opera Papoea gaat over de inlijving van de Nederlandse kolonie Papoea-Nieuw-Guinea door Indonesië, waarbij Nederland de Papoea’s in de steek laat, ondanks vele beloften. Het wordt verteld aan de hand van het levensverhaal van een Nederlandse ambtenaar in Papoea-Nieuw-Guinea in de 60er jaren. Het is een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal over politiek, hoop en teleurstelling, maar vooral ook over de veerkracht van mensen. Het libretto is geschreven door Merel Hubatka, dochter van de desbetreffende ambtenaar.

Nieuwe opera van Maarten Ornstein over de Papoea’s 

Michael Gieler, artistiek leider IJ-Salon: ‘Toen Merels boek drie jaar geleden verscheen, heb ik het in één ruk uitgelezen. Haar onvoorwaardelijke liefde en engagement voor de zaak van de Papoea deed me enorm denken aan Max Havelaar van Multatuli. De nare gevolgen van de botsing van het afkalvende kolonialisme en de nieuwe wereldorde vertaalde ze doeltreffend in persoonlijke verhalen die het leed van de Papoea voelbaar maken. Wie anders dan Maarten Ornstein kan erin slagen om die werelden ook muzikaal te laten botsen in een grote nieuwe opera?’ 

Over Maarten Ornstein 

Jazzmusicus en componist Maarten Ornstein combineert authentieke Papoea-melodieën met jazz uit de sixties en seventies en moderne klassieke klanken. Ornstein won recent de Willem Breukerprijs. Maarten Ornstein componeerde eerder voor theatergezelschappen als Het Barre Land, Orkater, Dood Paard, en de Toneelschuur. Ook kreeg hij compositieopdrachten van Holland Festival, North Sea Jazz, Calefax Riet Quintet, New Cool Collective, Metropole Orkest en Daria van den Bercken. Opera Papoea is zijn eerste opera.

Wat is Music Stages?
Music Stages, onder artistieke leiding van Michael Gieler (aanvoerder altviolen Concertgebouworkest), presenteert vernieuwende muziekproducties in Amsterdam en daarbuiten. Met hun IJ-Salon in het Muziekgebouw hebben de musici van het Concertgebouworkest een bruisend podium, waar verleden, heden en toekomst samensmelten. Music Stages biedt ruimte voor muzikale experimenten en artistieke crossovers met aanstormende jonge talenten en internationale topmusici.


Korte biografie Michael Gieler Music Stages

Michael Gieler is al sinds 1993 soloaltviolist van het Concertgebouworkest. Daarnaast is hij heel actief als programmeur en artistiek leider. Zo was hij één van de oprichters van Splendor Amsterdam. In 2005 richtte hij Music Stages op, een productiehuis waarmee hij zowel klassieke muziek op een frisse manier programmeert en vernieuwing stimuleert.

Programma scenische première (mise-en-place) van Opera Papoea in het Muziekgebouw in Amsterdam op zaterdag 13 mei 2023: 14.15-17.00 uur

 

Na de uitvoering in het Muziekgebouw werkt Music Stages aan een tournee door Nederlandse theaters in 2024.

Maarten Ornstein Opera Papoea, op tekst van Merel Hubatka (wereldpremière)

Uitvoerenden:

Channa Malkin sopraan

Vinolia Kurni mezzosopraan

Steven van der Linden tenor

Sytse Buwalda countertenor

Andy Korwa bariton

Tiemo Wang bariton

Jan-Willem Baljet bas-bariton

Bert van de Wetering bas

Zangers uit de Papoea–gemeenschap

Xander Straat regie

Tom Verheijen lichtontwerp

Bernadette Corstens kostuums

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en hun gasten

FOTO:©Romy Schäfer 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.