Music Hall Classics pakt uit met tot de verbeelding sprekende opera’s

Music Hall Classics pakt uit met tot de verbeelding sprekende opera’s

Operaliefhebbers mogen op beide oren slapen, want ook tijdens het seizoen 2018 – 2019 zullen ze meer dan hun gading vinden in het rijkelijke aanbod van tot de verbeelding sprekende producties, dat Music Hall Classics presenteert. Een boeiend en gevarieerd opera-aanbod, met aangrijpende theaterproducties, majestueuze arenaspektakels, ja zelfs een amusante operette mag niet ontbreken op het indrukwekkende programma. 

Kwaliteitsvolle, gereputeerde en toegankelijke producties, met prachtige titels uit het klassieke repertoire, zoals ‘Carmen’, ‘La Bohème’, ‘Nabucco’ en ‘Madama Butterfly’, dat is waar Music Hall Classics ook dit seizoen weer voor staat.

In 2015 regisseerde Frank van Laecke Bizets wereldberoemde opera ‘Carmen’ voor Zomeropera Alden Biesen. Music Hall en Frank van Laecke zullen deze eigentijdse en expliciete versie van het origineel adapteren naar een grootse theaterproductie, en vanaf 15 september 2018 op de planken brengen. Van Laecke kiest er bewust voor om met het verhaal over de pure mannenverslindster en ultieme femme fatale Carmen, af te dalen naar een laag van de maatschappij die meestal verborgen blijft. Thema’s als vrouwen-, kinder-, drugs- én wapenhandel blijven ook vandaag helaas brandend actueel en vormen de rode draad in deze hartverscheurend rauwe versie van Bizets opera. Verwacht u in deze ‘Carmen’ dus niet aan Spaanse romantiek en een toeristische rondrit door Sevilla, wel aan een onderdompeling in een donkere wereld waar alles met wapens wordt opgelost.
 
Zaterdag 15 september 2018 – 20u00 – Stadschouwburg Antwerpen
Zondag 16 september 2018 – 15u00 – Stadschouwburg Antwerpen
Zaterdag 22 september 2018 – 20u00 – Concertgebouw Brugge
Zondag 23 september 2018 – 15u00 – Capitole Gent
———-
 
Music Hall Classics brengt in Vorst Nationaal Verdi’s meest opgevoerde opera ‘Nabucco’ op de planken. ‘Nabucco’ is een bijzonder aangrijpende opera en vertelt over de spannende confrontatie tussen dictatuur, zelfverheerlijking en machtswellust. Deze gloednieuwe, majestueuze arenaversie van ‘Nabucco’ is opgevat als een eerbetoon aan de stille film. De opera wordt namelijk opgevoerd op een filmset, een werkvloer waar intimidatie en machtsspelletjes niet vreemd zijn. Een verrassend ingenieus opgezette ‘Nabucco’ dus, met weelderige kostuums, zangers en zangeressen op de top van hun kunnen, en prachtige decors van de hand van de internationaal gelauwerde operadesigner Dan Potra. ‘Nabucco’ is een meeslepend meesterwerk, met als ultiem hoogtepunt de wereldberoemde aria ‘Va, pensiero’ van het slavenkoor. Deze nieuwe arenaversie geeft ‘Nabucco’ op prachtige wijze de grandeur die het verdient.

Vrijdag 21 december 2018 – 20u00 – Vorst Nationaal
———-
 

Met het tragische drama ‘La Bohème’ openbaarde Giacomo Puccini zich als een opvallend originele componist en beleefde hij zijn internationale doorbraak. ‘La Bohème behoort tot de absolute meesterwerken in de Italiaanse opera en vertelt in een opeenvolging van prachtige scenes, een passioneel en tijdloos verhaal over arme Parijse kunstenaars die zich verliezen in de kunst en de liefde. Het werk bevat enkele van de meest memorabele aria’s uit het operarepertoire, zoals ‘Che gelida manina’, ‘Mia chiamano Mimi’ en ‘Quando m’en vo’, alsook het duet ‘O soave fanciulla’. Het is dan ook met recht en reden één van de meest opgevoerde opera’s ter wereld. Music Hall Classics brengt ‘La Bohème’ in een verrassende en gloednieuwe arenaversie In Vorst Nationaal. Je mag je verwachten aan absolute topzangers en een grootse, moderne en tegelijk poëtische enscenering, in indrukwekkende decors van de internationaal gelauwerde operadesigner Dan Potra.

Zaterdag 22 december 2018 – 20u00 – Vorst Nationaal

———-
 
Nadat Music Hall vorig seizoen met ‘De Lustige Weduwe’ het genre operette met het nodige succes uit de vergeethoek haalde, moest er wel een vervolg komen. Dat vervolg is er met ‘Blauwbaard’, één van de meesterwerken van Jacques Offenbach (1813-1880). De opéra-bouffe ‘Barbe-Bleue’ is losweg gebaseerd op het gruwelijke sprookje ‘Blauwbaard’ van Charles Perrault, maar aan deze operette is niets gruwelijks. Offenbach, aan de top van zijn kunnen, creëerde een onverwoestbare komedie, vol hilarische toestanden en uitvergrote personages, ondersteund door een sprankelende partituur. Het bekende verhaal wordt door Music Hall Classics en het Operetta-theater van Boedapest nieuw leven ingeblazen door het te situeren in een hedendaagse omgeving: het bedrijfsleven. CEO Blauwbaard en senator Bobeche hebben de touwtjes strak in handen. Ze staan bovenaan in de hiërarchie en controleren alles totdat Boulotte, een openhartige kuisvrouw, het heft in eigen handen neemt. Het wordt een verhaal vol intriges, over verrassende romances en machtswellust.

27, 28 en 29 december 2018 – 20u00 – Capitole Gent
———-

2019

Goed nieuws voor alle operaliefhebbers en voor iedereen die wil kennismaken met dit prachtige genre! Na de succesvolle eerste editie van ‘A Night at the Opera’ vorig seizoen, is Music Hall Classics volop bezig aan een nieuwe editie. ‘A Night at the Opera’ is een scenische voorstelling waarbij de beste en bekendste opera-aria’s, -koren, -ensembles en muzikale intermezzi aan bod komen. In 2019 mag je je dus weer verwachten aan een prachtige avond met alleen maar hoogtepunten uit ’s werelds meest gekende opera’s.

Vrijdag 26 april 2019 – 20u00 – Capitole Gent
Zaterdag 27 april 2018 – 20u00 – Stadsschouwburg Antwerpen

———-
 

Met het aangrijpende liefdesverhaal van ‘Madama Butterfly’ kon componist Giacomo Puccini (1858-1924) alle emotionele registers opentrekken. De muziek die hij ervoor schreef, is een boeiende confrontatie tussen Oost en West. Het is een mengeling van leidmotieven in de stijl van Wagner en authentieke Japanse melodieën, die zonder uitzondering allemaal recht naar het hart gaan. Het verhaal, de emoties en de muziek zijn zo universeel, dat ‘Madama Butterfly’ na al die jaren onverminderd populair blijft. Puccini vond het zelf zijn meest doorvoelde en expressieve opera. Music Hall Classics brengt deze indrukwekkende opera in een klassieke, integere en tijdloze enscenering, die het pakkende verhaal en de heerlijke muziek alle ruimte geeft.
 
Zaterdag 11 mei 2019 – 20u00 – Kursaal Oostende
Zondag 12 mei 2019 – 15u00 – Capitole Gent
Dinsdag 14 mei 2019 – 20u00 – Stadsschouwburg Antwerpen
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.