mugmetdegoudentand | mugmetdevuurvliegen presenteren Sociaal Kapitaal
AMSTERDAM, 4 februari 2019 – Op vrijdag 1 maart gaat Sociaal Kapitaal in première in de Haarlemse Toneelschuur. Sociaal Kapitaal is een voorstelling van en met Sieger Sloot en Eva Marie de Waal, in regie van Marlies Heuer. Het is de tweede voorstelling die Sloot en De Waal maken bij mugmetdegoudentand, onder de noemer ‘mugmetdevuurvliegen’. 

De voorstelling

Nederland is een prachtland. Het land van de kansen. Waar niemand in de goot hoeft te belanden als je een beetje je best doet, toch?

Dat is niet het geval bij Arthur en Wilma. Ze hebben er een puinhoop van gemaakt: openstaande rekeningen, ongeopende post en een baby op komst terwijl hun zoon Jordy een uithuisplaatsing boven het hoofd hangt. Ze zijn in beeld bij alle hulpinstanties. Dus nu komt het goed, nietwaar?

Hulpverleners Guusje en Jan-Willem geloven beiden in hun taak én in zichzelf. Hoe ver kunnen en willen zij gaan om Arthur en Wilma te helpen?

“U klinkt als een verstandig persoon en toch laat u zoveel voordeel lopen? Heeft u al een verzekering? 10.000 Nederlanders zijn u al voorgegaan. U betaalt bij ons de eerste drie maanden slechts de helft. Hoe vindt u dat klinken? Heeft u al een iPad? U bent toch geen dief van uw eigen portemonnee?”

Sociaal Kapitaal is een geestige, actuele voorstelling over hoe je vast kan lopen in de Nederlandse verzorgingsstaat.

Bekijk hier de gehele speellijst.

Credits

Tekst en spel – Eva Marie de Waal en Sieger Sloot
Scriptbegeleiding – Joan Nederlof
Regie – Marlies Heuer
Muziek – Bauke Moerman
Toneelbeeld – Christiaan Klasema

Wat vooraf ging

Na het succesvolle Superkapitalisten (2012) is dit de tweede productie van theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot als ‘mugmetdevuurvliegen’. In Superkapitalisten namen zij het gedachtegoed van Ayn Rand, grondlegger van het neoliberale denken, onder de loep: “Egoïsme is goed; ieder mens zou egoïstisch moeten zijn. Als iedereen alleen zou doen wat voor hem het beste is, is dat het beste voor de wereld”.  

Mugmetdevuurvliegen

Onder de noemer ‘mugmetdevuurvliegen’ begeleidt mugmetdegoudentand een aantal aan de groep verwante jonge acteurs, schrijvers en regisseurs. Het gezelschap gaat graag de dialoog aan met jonge makers. Op deze manier verrijkt de Mug zichzelf, en draagt ook eigen kennis en ervaring over op een jongere generatie.


Over mugmetdegoudentand

De Amsterdamse theatergroep mugmetdegoudentand maakt sinds 1985 theatervoorstellingen met humor en verbeeldingskracht over de wereld van nu. De groep maakt nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft. De Mug vindt het daarbij van essentieel belang dat theater onderscheid probeert te maken tussen de ene mening en de andere, tussen werkelijkheid en projectie, tussen vorm en inhoud, verstand en onderbuik, en tussen hoofd- en bijzaak. Het artistieke team van de Mug bestaat momenteel uit Joan Nederlof, Marcel Musters en Lineke Rijxman.

Logo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.