Mr. Gerard Spong brengt strafadvocatuur naar het theater

Al meer dan veertig jaar treedt mr. Gerard Spong op als advocaat in de rechtbank, maar afgelopen vrijdag maakte hij zijn debuut-optreden in het theater met de voorstelling “In vertrouwen”. Met zijn jarenlange ervaring als achtergrond geeft hij met dit theatercollege het publiek een kijkje in de wereld van de strafadvocatuur. Wat doet een strafadvocaat en tegen welke dilemma’s loopt hij aan? Ook vertelt mr. Spong hoe zijn interesse voor het strafrecht bij hem ontstond in zijn jeugd in Suriname, waar ze woonden naast het psychiatrisch ziekenhuis waar zijn vader werkte. Door af en toe iets persoonlijks te vertellen houdt hij het publiek betrokken. “In vertrouwen” is verder vooral wat de ondertitel van de voorstelling aangeeft; een theatercollege. Het publiek leert meer over de beginselen van het strafrecht. Nu de crimi’s en advocatenseries bijna niet van het televisiescherm af te krijgen zijn, is dit ook wel iets waar mensen in geïnteresseerd blijken te zijn. Al is het ook zo, dat wie die series verslindt, waarschijnlijk al over een deel van de overgedragen kennis beschikt. Op het moment dat er voorbeelden van zaken aan bod komen, wordt het publiek meer meegetrokken. Zoals bij de anekdote over de messentrekker op station Hilversum. Dit soort verhalen uit de praktijk hadden meer in de voorstelling aanwezig mogen zijn.
Mr. Spong vertelt prima en draagt de basiskennis van het strafrecht duidelijk over. Zijn manier van vertellen is prettig om naar te luisteren en met hier en daar een grapje zorgt hij dat het geen zware kost wordt. Aan het eind van de voorstelling beantwoordt mr. Spong vragen van het publiek. Vooraf aan de voorstelling kunnen mensen vragen op een briefje schrijven en deze worden dan behandeld. Dit deel van de voorstelling had, wat mij betreft, wel iets langer mogen duren en het had mooi geweest als er uit het publiek ook nog vragen gesteld hadden kunnen worden. Er zullen vast en zeker mensen zijn geweest die pas tijdens het theatercollege een vraag hadden. Op dit punt had wat meer interactie met het publiek een mooie toevoeging geweest. Hij heeft namelijk geen enkele moeite met het direct beantwoorden van vragen en gaat hier dan ook goed op in. Zijn antwoorden zijn duidelijk en weloverwogen, al zijn de vragen niet van tevoren bekend. Het is te merken dat Gerard Spong al jaren ervaring heeft in het beantwoorden van directe vragen en daar had ik best wat meer van willen zien en horen.
Al met al is “In vertrouwen” precies wat het doet voorkomen; een leuk en interessant theatercollege voor wie meer wil weten over de beginselen van het strafrecht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.