Mooie voorstellingen op het menu van TapasTheater

Mooie voorstellingen op het menu van TapasTheater

Tekst: Jessica Uijttewaal

Het was afgelopen maandag spannend wat premier Rutte bekend zou gaan maken aan nieuwe maatregelen. Voor de cultuursector was het afwachten of ze nog open konden blijven. Ook in het TapasTheater werd in spanning afgewacht, die middag was daar namelijk een perspresentatie van een aantal voorstellingen die er de komende tijd zullen spelen. Konden ze ook daadwerkelijk spelen? Gelukkig is dit mogelijk. Het TapasTheater is kleinschalig en zal met de nodige aanpassingen publiek veilig kunnen ontvangen.
Afgelopen maandagmiddag zagen we vast een voorproefje van wat het publiek zal kunnen gaan zien. Britt van Schie opende de middag met een nummer uit haar voorstelling ‘Ik, jij , wij”; een voorstelling die alle stappen van het liefdesleven uitbeeld. Britt schreef zelf alle teksten en Bart Wolvekamp componeerde de nummers. Het is voor het eerst dat ze op de planken staat met nummers die ze zelf heeft geschreven, heel kwetsbaar, maar ook een mooie, leuke uitdaging. Vanaf half oktober is ‘Ik, jij, wij’ te zien.
Het beeld heerst dat er in dit theater vooral jong talent speelt, maar dit is zeker niet het geval. Zo zal in december Marcel Visscher het publiek trakteren op zijn Cirque du Solo. Marcel is zeker geen beginner, maar heeft al jaren ervaringen in het theatervak en speelde al verschillende rollen in bekende producties als Les Misèrables, Cats en Beauty and the Beast. Deze keer dus iets anders in een intiemere setting. Marcel omschrijft zijn voorstelling zelf als autobiografisch, circusachtig met zang, spel, dans en humor. In december kunt u zich laten verrassen door deze voorstelling van Marcel Visscher.
Voor Nina van Overbruggen is het de tweede keer dat zij in TapasTheater staat. Bij het maken van haar eerdere voorstelling ontdekte ze dat ze het zelf schrijven erg leuk vond en dat het haar goed af ging. Zo waagde zij het nogmaals om in dit theater te mogen spelen. Naast het schrijven, werkt Nina drie dagen in de week in een verzorgingshuis. Deze ervaring is de inspiratie voor haar voorstelling. Het is een ode aan de bewoners, het leven en de liefde. Deze middag zong zij al een mooi lied waarmee ze uitstekend visitekaartje afgaf wat motiveert om meer van haar te gaan zien. Deze kans dient zich aan in december wanneer zij haar voorstelling speelt.
Nina werd begeleid door Jan Groenteman die al enige ervaring heeft op muzikaal vlak. Zo stond hij samen met Alex Klaasen en Henry van Loon op de Parade, maar schreef en componeerde hij ook voor vele musicals. Zo’n twee jaar geleden kreeg hij de behoefte om eens iets vanuit zichzelf te maken, zonder opdracht van buitenaf. Even terug naar de basis, waarom begon hij ook alweer met muziek? Aangezien de piano altijd zijn muzikale liefde is geweest, heeft hij een album gemaakt met pianomuziek. In ‘Mag het wat zachter’ zal hij zijn eigen muziek ten gehore brengen. Gezien het talent van Jan, bevestigd door het nummer wat hij deze middag vast liet horen, kan het niet anders dan dat dit een mooie voorstelling op zal leveren die te zien zal zijn in november.
Wie ook al eerder in dit theater stond en opnieuw zal spelen is Zoï Duister, dit keer met een muziektheatervoorstelling. Deze is nog volop in ontwikkeling, maar daar is de tijd nog voor, aangezien zij in december zal spelen. Zij had nog voldoende te ontdekken in wat zij graag doet en waar ze goed in is en wil zich nu concentreren op het schrijven van teksten voor de voorstelling. Ze werkt samen met Wolter Weulink, waarmee zij samen de muziek zal schrijven. Het resultaat van deze ontdekkingstocht kunt u aanschouwen in december.
Ilja de Boer is afgelopen schooljaar afgestudeerd aan de Frank Sanders Akademie, zij staat in TapasTheater met haar voorstelling ‘Op blote voeten’. Deze gaat over een vrouw die altijd volgzaam is geweest, maar het eigenlijk eens heel anders zou willen doen, maar dat eigenlijk niet durft. Ergens tegenaan schoppen, doen wat men niet van je verwacht, over je grenzen gaan, je eigen weg volgen. Een persoonlijke voorstelling waarbij ze begeleid zal worden door Hilmar Leujes. Deze uitdagende voorstelling kunt u gaan zien in november.
Ellis Broeksteeg liet ons vast een beetje kennis maken met Mata Hari. Nadat zij veel gelezen had over deze bijzondere vrouw vond zij haar gedrag wel overeenkomen met ‘millenial-gedrag’. In de voorstelling ‘#spionH21’ trekt zij dan ook de vergelijking tussen Mata Hari en millenials. Had Mata Hari in deze tijd ook zo beroemd geworden en hoe zou het haar nu vergaan zijn? Tegelijkertijd zien we hoe het Mata Hari in haar eigen tijd verging. Mata Hari was een fascinerende vrouw die veel heeft meegemaakt en voor elkaar gekregen heeft in haar leven, ondanks dat de positie van de vrouw destijds totaal anders was dan nu. Zo heeft zij in het buitenland gewoond, is gescheiden, was zij exotische danseres en zelfs dubbelspionne. Voldoende stof voor een interessante voorstelling die momenteel te zien is.
Renée de Gruijl en Tobias Oelderik sloten de middag af met een introductie van hun voorstelling. De acteurs leerden elkaar kennen op de set van Spangas en vatten al snel het idee op om samen iets te maken. Maar vind daar maar eens de tijd voor…toen was daar Corona en was die er tijd er. Zij spelen momenteel ‘Hijsbak’ in het TapasTheater, een revue-achtige voorstelling met sketches en liedjes. Ook hier komt de zoektocht naar eigen identiteit weer terug, maar ook het leven in de tijd van nu komt aan bod. De chemie tussen beide was deze middag al te merken, dus dat zal op het toneel zeker goed komen. U kunt het vanaf heden zien.

Naast deze voorstellingen staan er zeker nog andere mooie, interessante keuzes op het programma. Voor meer informatie over wat, wie en wanneer gespeeld wordt, kunt u terecht op www.tapastheater.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.