Millennium Jazz Orchestra & pianoduo Blaak presenteren nieuw programma WATER

Millennium Jazz Orchestra & pianoduo Blaak presenteren nieuw programma WATER

Vanaf oktober presenteren het Millennium Jazz Orchestra & Pianoduo Blaak het nieuwe programma WATER in de Nederlandse theaters. Orkestleider en componist Joan Reinders schreef twee gloednieuwe suites rondom het thema water: De Waterkringloop en De Hanzeroute. Het 18-koppige jazzorkest gaat daarin de dialoog (en soms het gevecht) aan met het klassieke pianoduo Martijn en Stefan Blaak achter twee concertvleugels. De delen van de Waterkringloop suite worden ingeleid met videofragmenten waarin deskundigen, zoals Peter Kuipers Munneke, tekst en uitleg geven. Na Bleeding Amazonia (2022) is dit het tweede project waarin Joan Reinders met zijn orkest aandacht besteedt aan thema’s als natuurbehoud en klimaatverandering.
WATER is een actueel muziekspektakel tegen de achtergrond van klimaatverandering en waterschaarste. Joan Reinders schreef de twee suites de Waterkringloop en de Muzikale Hanzeroute speciaal voor de twee klassieke pianisten Stefan en Martijn Blaak en het Millennium Jazz Orchestra tezamen. Klassiek en jazz worden op ongehoorde wijze met elkaar verweven.
De muziek staat bol van de bijzondere klankschilderingen en verrassende wendingen, van intieme verstilling tot uitbundige swing. Vloeibare melodieën monden uit in hippe pop- en jazz grooves en er wordt virtuoos geïmproviseerd.

De Waterkringloop Suite 
Voor de pauze klinkt de zesdelige suite Waterkringloop. Neerslag, infiltratie, verdamping en meer zijn door Joan Reinders op meeslepende wijze vertaald in muziek. De luisteraar wordt meegenomen op een fascinerende reis langs de kringloop van het water. Elk deel wordt ingeleid met een videofragment waarin meteoroloog Peter Kuipers Munneke, ecoloog Li An Phoa (schrijver van het boek Drinkbare rivieren) en deltacommissaris Peter Glas op een toegankelijke wijze vertellen over de verschillende aspecten van de waterkringloop en de maatschappelijke impact van veranderingen hierin.

De Muzikale Hanzeroute
Na de pauze klinkt de Muzikale Hanzeroute. In het kader van het Hanzejaar 2023 heeft Joan Reinders de Muzikale Hanzeroute gecomponeerd voor het pianoduo Blaak en het Millennium Jazz Orchestra. Deze suite bestaat uit elf composities die delen van de route beschrijven, via de IJssel en het Zwarte Water langs de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen. De route eindigt bij  de Zuiderzee.
Meer toelichting bij de verschillende delen van de suites is te lezen in het programmaboekje (pdf)
Concertdata:
Zo 1 oktober Deventer MIMIK (try-out)
Do 5 oktober Enschede Wilminktheater (première)
Wo 11 oktober Zwolle Odeon
Zo 22 oktober Zutphen Hanzehof
Za 11 november Hoogeveen De Tamboer
Zo 26 november Hardenberg De Voorveghter 
Do 7 december Almelo Hof88
Za 16 december Utrecht Podium Hoge Woerd
Vr 19 januari Amsterdam VU Griffioen
  
Pianoduo Martijn en Stefan Blaak
Het uit Almelo afkomstige klassieke pianoduo Martijn en Stefan Blaak behoort tot de top van pianoduo’s van hun generatie. De cum laude afgestudeerde broers concerteren op vele podia in o.a. Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Regelmatig zijn Martijn en Stefan Blaak te gast tijdens internationale festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam, Le Festival international d’art lyrique d’Aix-en-Provence (Frankrijk), Green Lake Festival (Verenigde Staten), Sächsisches Mozartfest, Leipziger Klaviersommer (Duitsland) en “La settimana d’arte di Cecina” (Italië). 
www.pianoduoblaak.nlMillennium Jazz Orchestra
Het Millennium Jazz Orchestra is een jazzorkest dat bestaat uit professionele Nederlandse, Duitse en Engelse musici. Het 18-koppige MJO werd opgericht in 1985 en staat vanaf het begin onder leiding van de energieke dirigent, componist en arrangeur Joan Reinders. 
Meer dan 35 jaar werkt het orkest, naast de vaste bezetting, met vooraanstaande gastsolisten. Het orkest bracht inmiddels een tiental cd’s uit, die konden rekenen op enthousiaste reacties en recensies. Het MJO heeft gespeeld op verschillende grote podia, o.a. het North Sea Jazz, Muziekgebouw aan het IJ, Concertgebouw, Bimhuis, TivoliVredenburg, De Doelen, LantarenVenster. 
www.millenniumjazzorchestra.nl
BEZETTING
Joan Reinders
Martijn & Stefan Blaak
Saxofoon
Gerlo Hesselink
Rob Sijben            
Joao Driessen            
Luuk de Vries            
Job Helmers            
Trompet
Bas Konings                         
Florian Sperzel             
Rémi Keupink                       
Herman Nijkamp
Anne-Marie ten Heggeler   
Trombone
Gregor Sperzel
Simon Pugsley
Jan Peter van der Hoeve
Lars de Bie 

Ritmesectie
Bart Tarenskeen
Felix Schlarmann

Technicus
composities en muzikale leiding
piano
altsaxofoon 1 (lead), sopraansaxofoon, fluit, altfluit, piccolo
altsaxofoon 2, sopraansaxofoon, fluit
tenorsaxofoon 1, klarinet, fluit
tenorsaxofoon 2, klarinet, fluit
baritonsaxofoon, basklarinet
trompet 1 (lead), flugelhorn
trompet 2, flugelhorn
trompet 3, flugelhorn
trompet 4, flugelhorn
trompet 5, flugelhorn
trombone 1 (lead)
trombone 2
trombone 3
bastrombone, bastuba
contrabas
drumsChris Weeda 
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.