Millennium Jazz Orchestra & Lilian Vieira presenteren nieuw album Bleeding Amazonia en uitbundige muziek van bekende Braziliaanse componisten

Millennium Jazz Orchestra & Lilian Vieira presenteren nieuw album Bleeding Amazonia en uitbundige muziek van bekende Braziliaanse componisten

Op donderdag 6 oktober is de première van het nieuwe album en de concerttour van het  Millennium Jazz Orchestra met de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira in het Wilmink theater in Enschede. Op deze avond presenteren ze eerst hun nieuwe album Bleeding Amazonia dat op dezelfde dag verschijnt bij Zennez Records. Componist-dirigent Joan Reinders heeft een achtdelige suite voor bigband en zang geschreven, op poëzie van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello. In het tweede deel van de avond spelen ze een swingend programma met eigen arrangementen van werken van bekende Braziliaanse componisten, die ook het thema van de schoonheid van de Amazone in muziek hebben vertaald, o.a. Caetano Veloso en Gilberto Gil. Op zondagmiddag 2 oktober is de try-out in het Mimik theater in Deventer. Een ode aan het Amazonegebied en de Braziliaanse muziek
Met het nieuwe album Bleeding Amazonia wil het Millennium Jazz Orchestra bijdragen aan het vergroten van de aandacht voor de ramp die zich voltrekt in het natuurgebied, maar daarnaast ook de schoonheid van Braziliaanse muziek en poëzie uitdragen. 
De voor de hand liggende vraag is hoe een componist, arrangeur en bandleider die Hardenberg als domicilie heeft, tot een suite komt die gaat over de teloorgang van het regenwoud van de Amazone? Joan Reinders: “Er is sprake van een milieuramp van ongekende omvang, die de hele wereld raakt. Met ons orkest willen we nadrukkelijk aandacht geven aan dit soort grote maatschappelijke thema’s. In het werk van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello is dit ook een belangrijk onderwerp en zijn gedichten inspireerden me om te componeren. De suite bevat een leidmotief dat rechtstreeks voortkomt uit de tekst van de gedichten, dit vormt dé bouwsteen van de uiteindelijke compositie. Verder heb ik gezocht naar melodische motieven die hierbij passen. Daarin maakte ik al de keuze welke toonladders en/of toonsoorten goed bij de sfeer zouden passen.” 
Voor de zangpartijen koos de bigband voor samenwerking met de in Nederland woonachtige Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (bekend van o.a. Zuco 103 en Samba Soul). Reinders: “Ik hou van haar timbre. Ze kan opzwepend, majestueus en uitbundig zingen en geweldig improviseren. De Braziliaanse muziek zit in haar vezels. Samen hebben we de gedichten uitgekozen en ik componeerde de melodieën speciaal voor haar stem en bereik”. Lilian heeft daarnaast ook een gedicht speciaal voor dit album geschreven.
Lilian Vieira © Brett Russel
Concerttour O Verde do Brasil
Onder de titel O Verde do Brasil maakt het 18-koppige orkest samen met Lilian Vieira een concerttour door Nederland waarmee ze het nieuwe album presenteren. Het concertprogramma bestaat uit twee delen: Voor de pauze de nieuwe suite Bleeding Amazonia en na de pauze een ode aan grote componisten in de Braziliaanse muziek die de schoonheid van de Amazone hebben vertaald in muziek, o.a. João Nogueira, Caetano Veloso, Antonio Carlos Jobim en Gilberto Gil. Denk hierbij aan Bossa Nova en uitbundige samba. Alle nummers zijn gearrangeerd door Joan Reinders en Lilian Vieira vertolkt ook hier de zangpartijen. 

Joan Reinders: orkestleider, componist en arrangeur
Lílian Vieira: zang
Millennium Jazz Orchestra (zie onder voor de volledige bezetting)
Première donderdag 6 oktober | 20:00 uur | Wilmink Theater, Enschede
Meer informatie en tickets via de website van het Wilmink TheaterZondag 2 oktober | 15:00 uur | Mimik Deventer (try-out)
Meer informatie en tickets op de website van Mimik

Overige concertdata op de website van het Millennium Jazz Orchestra: www.millenniumjazzorchestra.nl
FOTO: ©Hardy Klink
Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.