Midzomernachtsdroom, blijf geloven in je dromen

Midzomernachtsdroom, blijf geloven in je dromen

Tekst en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen dinsdagochtend mocht ik Shakespeares Midzomernachtsdroom van TG de klassieken zien in de grote zaal van Theater Zuidplein. Dit was een bijzondere voorstelling, gespeeld voor zieke kinderen en kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, van project Wonderland. Al meerdere jaren mag ik bij deze bijzondere voorstelling aanwezig zijn en elk jaar weten de spelers en het artistieke team me in positieve zin te verrassen.

William Shakespeare schreef Midzomernachtsdroom rond 1600. De romantische komedie kent drie verhaallijnen gebaseerd op de Griekse mythologie. De verbinding is de huwelijksviering van hertog Theseus en amazonekoningin Hippolyta. Daaromheen spelen de avonturen van een groep acteurs en vier jong geliefden die vluchten, om op zoek te gaan naar antwoorden.

We volgen de geliefden Hermia en Lysander. Ze zijn bevangen door de liefde voor elkaar en willen dolgraag bij elkaar zijn, maar helaas wil de vader van Hermia dat ze trouwt met de rijke Demetrius. Demetrius denkt alleen maar aan zichzelf, hij vindt zichzelf woest-aantrekkelijk en heeft totaal niet door dat de lieftallige Helena tot over haar oren verliefd is op hem. Hermia mag hem echter niet. Hermia en Lysander gaan eigenwijs als ze zijn op een avond het toverbos in, waar het wemelt van de elfen en de bosgeesten, weg van haar vader en opzoek naar een oplossing. Wat ze niet weet is dat Demetrius en Helena achter hen aan zijn gegaan. In het bos komen ze de elfenkoning Oberon tegen. Hij wil het verliefde tweetal wel helpen, maar het is de vraag of dit wel zo’n goed idee is. Oberon stuurt de ondeugende kobold Puck eropuit om met een magische rode toverbloem de verliefde mensen bij elkaar te brengen, maar er loopt iets mis en hij laat de verkeerde mensen op elkaar verliefd worden. Oberon heeft zelf ook problemen, hij is namelijk heel jaloers, want zijn vrouw Titania is ontzettend mooi en trekt daardoor als een magneet alle mannen aan. In het bos is op dat moment een club amateurspelers aan het repeteren voor een optreden tijdens een bruiloft die in het bos zal plaatsvinden. Tegen wil en dank wordt iedereen betrokken bij de intriges van Oberon.

De voorstelling is een vrije bewerking van Shakespeares Midzomernachtsdroom door Robin Elstak. Het is een vrolijk en mooi verhaal geworden, waar jong en oud van kan genieten. Iedereen in de zaal zat vol verbazing te kijken en deden wanneer gevraagd ook mee. Het publiek is immers getuige van wat zich afspeelt op het podium. Deze voorstelling laat ons ook maar weer eens zien wat een toptalenten we hebben in Nederland. Qua zang en spel deed niemand onder voor een ander. Ook het decor en licht moeten vermeld worden, zo mooi en integer, alles was precies zoals je in een sprookjesbos verwacht te zien.

Concept en regie: Robin Elstak

Muzikale leiding: Aron Elstak

Liedteksten: Aron en Robin Elstak

Composities en arrangementen: Aron Elstak

Cast: Dylan Knoop, Rositha Rikkers, Suzanne van der Elst, Julia Pera, Jasper van den Brink, Nikie Verberne, Romy Peters, Aron Elstak, Mathilde Lucas, Robin Elstak, Milika Schorer, Glenn Coenen en Derk Oudshoorn, Kwint Stukker.

Animaties: Omar Elstak

Lichtontwerp: Marco van der Velde

Kostuums en vormgeving: Robin Elstak

Productieleider: Annemarij Wams

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.