Mezrab House of Stories thuis in Theater Bellevue

Mezrab House of Stories thuis in Theater Bellevue

Amsterdam is een mooie samenwerking rijker: Mezrab, het platform voor storytelling uit Amsterdam Oost, en Theater Bellevue aan de Leidsekade, slaan tussen de feestdagen door de handen ineen met een speciaal verhalenprogramma Home away from home.

Een jaar geleden bood Theater Bellevue met The Chosen Family Show ho ho – een samenwerking met Boys Won’t Be Boys – een alternatief voor de traditionele familie. Dit jaar vormt het samen met Mezrab een alternatief voor een thuis. Voor alle Amsterdammers, ook voor wie thuis niet om de hoek of vanzelfsprekend is.

Home away from home: 4 dagen met prachtige persoonlijke verhalen om je aan te verwarmen.

Het is koud buiten, die sentimentele kerstfilms op tv kennen we inmiddels wel en we willen inspiratie voor nieuwe avonturen in het nieuwe jaar. Tussen kerst en oud en nieuw vult Mezrab Theater Bellevue met verhalen. Van persoonlijke verhalen tot mythologie, verhalen via muziek en workshops voor iedereen.

“Verhalenvertellers zijn authentiek. Hun verhalen gaan over hun eigen leven. Performers hebben niets om op te leunen, geen medespelers, geen decor, geen rekwisieten. Alleen hun stem en hun eigen verhaal. De kwetsbaarheid van de performers zorgt ervoor dat je je verbonden met hen voelt. Bezoekers blijven vaak hangen na een voorstelling. De verhalen maken iets bij hen los, waardoor ze willen doorpraten en hun eigen verhalen durven te delen. Storytelling creëert een gevoel van veiligheid, intimiteit en verbondenheid dat ik associeer met thuis zijn.” – Karl Giesriegl (een van de creative directors of Mezrab) in interview voor Theater BellevueMet Home away from home vormen Mezrab en Bellevue een thuis voor iedereen die samen wil zijn, waaronder mensen die in Nederland wonen, maar (nog) geen vaste rituelen en familieleden hebben om de feestdagen mee te vieren. De avonden zijn toegankelijk voor iedereen; of je nou wel of geen Nederlands spreekt, of je alleen bent of met je (chosen) family. Mezrab en Theater Bellevue als een warm bad en haardvuur in de donkerste dagen van het jaar.

Workshopprogramma

Dagelijks wordt een workshop gegeven door de meesters van het verhalen vertellen. In 4 uur kun je leren hoe je krachtige persoonlijke verhalen maakt, vanuit je eigen herinnering. Als je deze techniek onder de knie hebt, kun je je verhalen zo lang maken als je wilt, met elk onderwerp waarover je wilt praten. In Bellevue sluiten de deelnemers dagelijks af met een presentatie van vijf minuten. Wel voor een publiek natuurlijk. Deze presentaties zijn dagelijks van 17:15 – 18:00 uur bij te wonen in Klein Bellevue. Meer info.

Voertaal workshop: 27, 28 en 30 dec Engelstalig en 29 dec Nederlandstalig

Avondprogramma 

Wo 27 dec 20:30 Grote Zaal Anatomy of a Home van Raffi Feghali English spoken
Do 28 dec 20:30 Grote Zaal No One is Coming van Sinead O’Brien English spoken
Vr 29 dec 20:30 Grote Zaal Brabanders in Amsterdam van Marijn Vissers en Gijs Leegwater Nederlands gesproken
Za 30 dec 20:30 Grote Zaal  A night full of stories English spoken

Samen eten

Net als bij The Chosen Family Show ho ho vorig jaar kun je tussen het middag- en het avondprogramma aanschuiven aan lange tafels in de foyer of in De Smoeshaan om gezamenlijk te eten. Ieder avond koken de koks van De Smoeshaan een heerlijk vegetarisch voor- en hoofdgerecht. De kosten voor dit menu zijn € 15,-

Pay What You Can

De toegangsprijs hoeft geen reden te zijn om Home away from home over te slaan in een dure decembermaand. Bezoekers van dit programma kunnen betalen wat ze kunnen missen. Met het betaalconcept Pay What You Can kun je minder of meer betalen dan reguliere toegangsprijs.

Mezrab 

Mezrab is opgericht in 2004 en sinds 2014 gevestigd in Pakhuis Wilhelmina aan de Veemkade en programmeert meerdere keren per week vertelavonden. Op andere avonden wordt storytelling gecombineerd met kunstdisciplines als dans, beeldende kunst, poëzie. Ook organiseren ze een wereldmuziekprogramma. Mezrab is van grote betekenis voor een nieuw imago van storytelling: in het hart van de podiumkunsten, pluriform, persoonlijk, toegankelijk voor alle leeftijden, interdisciplinair en altijd open voor nieuwe vormen. Mezrab dient als inspiratiebron voor vele theaters, centra, musea en festivals om storytelling te programmeren.

Theater Bellevue

Theater Bellevue bevindt zich midden in dit centrum, grenzend aan het Leidseplein.  Een plek waar veel mensen uit alle windstreken samenkomen. Veel van die mensen proberen in deze stad een thuis te vinden, ver van de plek waar ze geboren zijn. Een theater in het oog van de storm waar mensen even stilstaan, thuiskomen in voorstellingen en verhalen. Een plek waar je ontsnapt aan de hectiek en kaders van het dagelijks leven, waar je nieuwe mensen en perspectieven leert kennen, buiten je eigen bubbel. 


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.