Message In A Bottle: Een actueel verhaal op de muziek van Sting 

Message In A Bottle: Een actueel verhaal op de muziek van Sting 

Recensie en foto; Mieke van der Raay

In het DeLaMar-theater was 9 november de Nederlandse première van Message In A Bottle. 

‘Message In A Bottle’ is het nieuwste meesterwerk van de baanbrekende choreograaf Kate Prince op de legendarische muziek van Sting. Kate Prince bekend van onder andere West End-hits als ‘Some Like it Hip Hop’, ‘Into the Hoods’ en ‘Everybody’s Talking About Jamie’. Wederom laat ‘ZooNation: The Kate Prince Company’ hun talent zien in het vertellen van verbazingwekkend mooie dansverhalen.  

‘Message In A Bottle’ is een fictief verhaal over een gezin in een dorp in een land ver hier vandaan. De inwoners leven vreedzaam samen en vormen een hechte gemeenschap. Maar wanneer een burgeroorlog uitbreekt, komt er een abrupt einde aan hun idyllische bestaan.  

We volgen het lot van een vader, moeder en hun drie tieners – Leto, Mati en Tana – die samen de brute realiteit onder ogen moeten zien. Ze worden geconfronteerd met onmogelijke keuzes om te kunnen overleven. Ze verlaten hun vaderland en ondernemen een gevaarlijke tocht naar veiliger oorden. Onderweg raken ze van elkaar gescheiden en moet ieder apart de gevaarlijke reis doorstaan. 

 ‘Message In A Bottle’ is een universeel verhaal over verlies, angst, overleven, hoop en liefde. Geïnspireerd door de gepassioneerde en iconische muziek van Sting, met onder andere  ‘Every Breath You Take’, ‘Roxanne’, ‘Walking On The Moon’. Met een mix van opwindende dansstijlen, energiek voetenwerk en een adembenemend atletisch vermogen, vertelt ‘Message In A Bottle’ een verenigend en opbeurend verhaal over menselijkheid en hoop. 

De nummers zijn opgenomen met de eigen kenmerkende hese stem van Sting, met gastartiesten zoals Beverley Knight. Nieuwe arrangementen van Hamilton’s Alex Lacamoire voorzien de ondersteunende ritmes voor het dansen. De uitbundige openingsdans tonen een wereld die vrolijk is, totdat explosies een vreugdevolle bruiloft doorbreken. Ondanks liefdevolle ouders worden drie volwassen kinderen geteisterd door conflicten. 

De eerste scènes worden gekenmerkt door verlies. Prince’s plot neemt hen mee naar een aantal donkere plaatsen.

Het verhaal van immigratie is heel actueel, zeker nu met de oorlog in Israël, Oekraïne en Syrië. Het zou zo uit de krant kunnen komen.
Vanaf de eerste noot zit je op het puntje van je stoel. Je weet niet waar je moet kijken, zoveel is er te zien. Je voelt door het ritme van de dans en de muziek de wanhoop en de ontberingen. Je zit gewoon ademloos te kijken. Ik heb het gevoel dat ik nog een keer moet gaan om alles goed te kunnen bevatten. De vaardigheid en veerkrachtige energie van de dansers is gewoon geweldig goed. We zien diverse hiphop moves, breakdance moves, maar ook mooie klassieke bewegingen, die wonderlijk genoeg perfect bij elkaar passen en in elkaar overvloeien. De oprechtheid van de dansers straalde er vanaf. De zinderende cast voelt Prince’s scherpe, strakke ritmes aan, hun kracht en ziel zitten in de dans, de technische choreografieën en bewegingen laten ze heel makkelijk lijken. 

Na de voorstelling was ik gewoon stil, ik kon gewoon niet bevatten wat ik gezien had, zo fenomenaal goede dansers, op fenomenaal goede muziek, die feilloos in elkaar overvloeien. 

Regie en choreografie: Kate Prince
Gebaseerd op de muziek van Sting 

Een Sadler’s Wells en Universal Music UK productie
Met ZooNation: The Kate Prince Company
Co-productie met Birmingham Hippodrome en The Lowry, Salford
Nederlandse producent: DG Theaterproducties 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.