Meral Polat Trio – Debuutalbum Ez Kî Me en concerttour voorjaar 2023

Meral Polat Trio – Debuutalbum Ez Kî Me en concerttour voorjaar 2023

Zangeres Meral Polat presenteerde medio december met haar nieuwe gelijknamige trio hun gloedvolle debuutalbum Ez Kî Me (Wie ben ik?) in een uitverkocht Paradiso Noord. Vanaf 10 februari vervolgt het Meral Polat Trio de Ez kî Me concerttour door Nederland, zie onderstaande concertagenda. Het album ontving inmiddels vele lovende reacties in de pers en is opgenomen in diverse internationale charts. Binnen enkele weken heeft het album online zo’n 100.000 luisteraars bereikt.
Meral Polat is naast zangeres actrice en theatermaakster, onder andere bekend van De Luizenmoeder en de nieuwe VPRO serie Lampje.

Over Ez kî Me (Wie ben ik)
Meral Polat Trio neemt je mee op een reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klanken en de wortels van de blues. Aards, hoopvol en zielsnijdend. 
Met gedichten uit de poëtische nalatenschap van Meral’s vader Ali Ihsan Polat, onderneemt het trio een zoektocht en vertolken ze de liefde, vitaliteit en melancholie van het hart.
Ez kî Me vertelt universele verhalen die een nieuwe betekenis krijgen. 
 
Meral Polat – stem / percussie 
Chris Doyle – gitaar / toetsen 
Frank Rosaly – drums 

Opgenomen in Bimhuis Amsterdam
Eindregie: Paul Koek | geluid: Anthony Kappel | licht: Bas Berensen        
De Anatolische folk heeft echter een moderne interpretatie gekregen. Benem is woestijnblues in optima forma en het sinistere Waye, met zijn gitaarerupties, zou een murder ballad van Nick Cave kunnen zijn. Polats krachtige stem zweeft met sierlijke stembuigingen boven de melancholie…. En in Diya veroorlooft Polat zich een spectaculaire ontlading als ze als een viswijf tekeergaat op een stotterend orgeltje.’
★★★★☆ Pablo Cabenda, De Volkskrant dec. 2022‘Meral Polat Trio is heftig aangrijpend en overtuigend… De muziek van het driemanschap is zoveel meer, overtreedt bestaande codes en leidt de luisteraar behalve het gebied van licht en liefde binnen, ook naar het innerlijk van hem of haar.’ Rinus van der Heijden, JazzNu jan. 2023 
Albumcover
Meral Polat Trio – Ez kî Me 
Releasedatum: 16 december 2022
Meral Polat Records
Singles: Wayê, Bile Bile

Luister hier het hele album
Luister via streamingdiensten 
Toelichting bij de singles Wayê en Bile Bile

Wayê
Meral Polat:”Wayê, geschreven door mijn vader Ali Ihsan Polat, is een Kirmanci uitdrukking van spijt of medelijden. Het is het eerste gedicht dat hij me gaf. 
Zijn woorden spreken van een heimwee naar huis, eenzaamheid en een verlangen naar vriendelijkheid. De boodschap die ik in het lied hoor is dat welk verdriet men ook meemaakt in het leven, er altijd een weg naar het licht te vinden is.” Bile Bile
Meral: “Bile Bile (willens en wetens)  – Als liefde je roept, moet je volgen. Ook al weet je dat het je kan verwonden. Kwetsbaar zijn is eng, er is geen zekerheid en je kunt verbrand raken. Maar je moet het doen, hoe kan er anders een echte verbinding tot stand komen? Ook al kan het je hart in stukken breken.”
De wond is de plek waar het licht binnenkomt” – Rumi
FOTO:©Maarten Mooijman
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.