Menschen-Worte: Theatraal concert rond de gedichten van Hans Arp

Menschen-Worte: Theatraal concert rond de gedichten van Hans Arp

100 jaar De Stijl: finissage weekend met muziektheatrale concerten in Kröller-Müller Museum

De voorstelling Menschen-Worte is een ode aan het poëtische werk van beeldend kunstenaar en dichter Hans Arp. De muziektheatrale voorstelling viert het absurde van het menselijk bestaan. Zaterdag 16 september vindt met Menschen-Worte een “finissage” (feestelijke afsluiting) plaats van de tentoonstelling rond Hans Arp in het Kröller-Müller. Samen met componiste Astrid Kruisselbrink en regisseur Marc Pantus brengen vier musici de humoristische en beeldende gedichten van Hans Arp op speelse wijze tot leven. Woorden worden klank en musici worden personages, in deze intieme voorstelling waarbij het publiek wordt meegesleept naar de tijd van Dada en De Stijl van 100 jaar geleden. Op 12 en 13 december vindt er in Amsterdam een minifestival plaats rond Arp en De Stijl: “Komisch, bijtend, filosofisch en ontroerend…”

100 jaar De Stijl en Hans Arp voor mezzosopraan, fluit, contrabas en harp

In het jaar 2017 viert De Stijl haar 100e verjaardag. In het kader van dit jubileum produceert Stichting Knars samen met Kröller-Müller het theatrale concert ‘Menschen-Worte’ rond beeldhouwer/dichter -en ook Stijl kunstenaar– Hans Arp. De succesvolle première vond plaats op 27 mei bij de opening van de tentoonsteling rond Hans Arp. Op 16 september is de feestelijke finissage met Menschen-Worte als afsluiting van de expositie die nog tot en met 17 september te bezoeken is. Componiste Astrid Kruisselbrink heeft speciaal voor de voorstelling een nieuw muziekstuk geschreven op gedichten van Arp, voor drie instrumenten en zang.

Overzichtstentoonstelling Hans Arp in het Kröller-Müller Museum

De Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter Hans Arp (1886-1966) was een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. In zijn werken zie je de wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie met humor en speelsheid. In het Kröller-Müller Museum is er van 20 mei t/m 17 september een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk: The Poetry of Forms. Een unieke kans voor liefhebbers van kunst en poëzie!

Dichtbundel voor het eerst in Nederlandse vertaling van de gedichten Hans Arp

Speciaal voor de voorstelling Menschen-Worte verscheen de dichtbundel Zingend blauw met poëzie van Hans Arp in een Nederlandse vertaling van Ria van Hengel, winnares van de Martinus Nijhoff Prijs 2007 (Uitgeverij Vleugels).

Stichting Knars en de inspiratie voor Menschen-Worte

Stichting KNARS richt zich op het produceren en uitvoeren van kleinschalige projecten met een grondslag in de (moderne) klassieke muziek. Nieuwe samenwerkingen met andere disciplines en locaties vormen onderdeel van de filosofie van de musici hoe je muziek presenteert. Deze coproductie voor muziektheater, zoals voor Menschen-Worte met het Kröller-Müller Museum bleek uniek, vanuit het museum was dit nog niet eerder gebeurd. Voor het festival in december in Amsterdam is er een bijzondere samenwerking die sociëteit Arti en Amicitiae aangaat met het Ostade A’dam op initiatief van Stichting Knars. Kunstenaars van Arti exposeren hun werk in het theater en leveren hierdoor een bijzonder decor voor de voorstelling Menschen-Worte. Voor Arti is het een primeur om op deze manier met musici beeldende kunst te presenteren.

De inspiratie voor Menschen-Worte is de poëzie van Hans Arp. Arp zei zelf, als hij had moeten kiezen had hij voor het schrijverschap gekozen, terwijl zijn beeldend werk bekender is dan zijn poëzie, vooral in Nederland. Er was nog geen bundel van zijn gedichten eerder in het Nederlands uitgegeven. Theo van Doesburg heeft 100 jaar geleden poëzie van Arp gepubliceerd in het ‘Stijl’- tijdschrijft, een mooie aanleiding om de gedichten in 2017 weer onder de aandacht te brengen. Bijzonder aan de poëzie van Hans Arp is de dadaïstische speelsheid die altijd samengaat met een diepere laag. Arp zegt daarover zelf: “Mijn gedichten zijn zinloos, maar ze zijn geen onzin”. Tegelijkertijd ligt zijn experimentele taal door de klanken en het ritme vanzelf al dicht bij muziek, dat willen de musici graag laten horen & zien.

Compositie – musici – regie Menschen-Worte

Astrid Kruisselbrink compositie, Antje Lohse mezzosopraan, Marieke Franssen fluit, Jelte van Andel contrabas, Miriam Overlach harp, Marc Pantus eindregie

Menschen-Worte is een coproductie van Stichting KNARS en het Kröller-Müller Museum, en vindt plaats in het kader van 100 Jaar De Stijl.

Speellijst najaar 2017

Za 16 september 12.00 en 14.30, Kröller-Müller Museum, Otterlo

Za 7 oktober 14.30 Museum Dr8888, Drachten

Zo 26 november 14.00, Museum De Buitenplaats, Eelde

Di 12 & Woe 13 december 20.00, Ostade A’dam, Amsterdam mini-festival rond Arp & De Stijl

Di 19 december 20.30 Arti & Amicitae, Amsterdam mini-festival rond Arp & De Stijl

Meer informatie en actuele speellijst najaar 2017 : www.stichtingknars.nl

FOTO: Rene knoop

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.