Melomaniac: Dansen met een verhaal.

Melomaniac: Dansen met een verhaal.

Recensie: Mieke van der Raay

Zaterdag 9 oktober was de première van Melomaniac van de breakdancers van Maas theater en dans en de klassieke musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ik mocht een dag eerder al gaan kijken, bij een besloten schoolvoorstelling.

Dat een cross-over een geslaagd concept kan zijn bewijst de band Il Divo al jaren, zij mengen klassieke muziek met popmuziek. Dat dit ook op andere manieren kan, bewijst Jolanda Spoel met Melomaniac. Twee verschillende werelden komen samen in Melomaniac: die van de breakdancers van Maas theater en dans en die van de klassieke musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Reeds in 2014 voegden het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Maas Theater en Dans het beste van twee werelden samen. Ze creëerden een unieke cross-over waarin breakdance en 150 jaar oude muziek elkaar ontmoeten. Nu heeft Jolanda Spoel voor een landelijke tournee een nieuwe versie gemaakt. Met nieuwe dansers en nieuwe musici en een heel nieuwe setlist van klassieke en moderne muziek.

Dansers, musici en een dj: ze dagen elkaar uit in een battle om de aandacht van het publiek. Uiteindelijk vinden ze elkaar in dat wat hen verbindt: de liefde voor muziek. Muziek, zo doordringend dat je deze kunt voelen in je onderbuik, waardoor je wel moet bewegen. En laat dat nu net het geval zijn met muziek van de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dansers van Maas en blazers, strijkers en een slagwerker van het orkest zoeken naar nieuwe dansvormen op oude klanken en verleiden elkaar tot interactie.

Vijf dansers : Remses Rafaela, Tim Jansen, Gerson Rafael, Ruben Chi en Akif Dalkiran hebben duidelijk zin om te laten zien wat ze kunnen. Hun uitgelaten vrolijkheid, kameraadschap, passie en talent spatten van het podium.

De musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest staan voor een keer achter de dansers, ze zitten niet saai op hun stoel, maar doen gezellig met de dansers mee. Je ziet dat ze zich uitermate vermaken, ze steken niet echt af bij de dansers, maar vormen een geheel.

De voorstelling is een mengelmoes van fantastische moves, goede muziek, maar geeft ook een persoonlijk beeld van enkele dansers en musici. Akif Dalkiran verteld zijn persoonlijke verhaal: hij wilde dansen, maar zijn vader vond dit geen goed beroep voor een keurige Turkse jongen. Hierop besloot hij uit huis te gaan en toch zijn hart te volgen. Dit raakte mij zo erg, dat ik tranen in mijn ogen had. Na dit verhaal danste hij met volle overgave en zoveel emotie, dat je niets anders kon dan bewondering voor deze danser te hebben. Ruben Chi vertelt hoe hij tijdens een grote danswedstrijd overmoedig werd en hierdoor van een hoog podium sprong, maar helaas landde hij verkeerd en scheurden zijn kniebanden. De revalidatie was lang, maar in deze periode ontdekte hij de saxofoon en dit heeft hem door deze moeilijke periode heen gesleurd.

Niet alle dansers doen hun verhaal, hopelijk horen we dat bij een volgende voorstelling. Ook twee van de musici vertellen een verhaal: Violist Annerien Stuker vertelt over hoe het uitkiezen van een viool vergelijkbaar is met het uitkiezen van een geliefde. Direct daarna laat ze een virtuoos stuk van Vivaldi horen.

Na de verhalen begint eindelijk de battle tussen klassiek en hiphop, waarbij de meest fantastische moves voorbij komen en is er zelfs plaats voor wat humor. De gangmaker is toch wel Remses Rafeala. Hij is zo’n alleskunner, alles lijkt hem makkelijk af te gaan, zijn interactie met het publiek is echt puur op gevoel. Hij weet het publiek te bespelen. Dat de dansers meer kunnen dan alleen dansen, laten ze door de gehele voorstelling zien, ze spelen op diverse instrumenten en Gerson Rafael laat ons nog even horen dat hij beschikt over een enorm zwoele zangstem.

De voorstelling is zeker een geslaagde cross-over tussen twee werelden. Twee verschillende werelden die je niet zo snel bij elkaar zou zetten, maar Jolanda heeft het zeker voor elkaar gekregen. De combinatie breakdance en klassieke muziek past goed bij elkaar en toch is het een unieke ervaring.

Meer informatie: https://www.maastd.nl/nl/

FOTO:©©Guido Bosua.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.