MELK: Een pakkende musical met een herkenbaar verhaal

MELK: Een pakkende musical met een herkenbaar verhaal

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

In theater De Meervaart in Amsterdam was zondagmiddag 29 oktober de première van MELK Een ‘motherfokking’ musical van NANOEK, een nieuwe musicalproducent.

MELK is een brave new musical over liefde, woede, spijt, teleurstelling en blijdschap, waarin het moederschap in al haar facetten wordt getoond. Al sinds eeuwen moeten vrouwen moeder worden, maar is moeder worden wel voor iedereen weggelegd? Niet iedere vrouw kan zomaar zwanger worden, of wil moeder worden. Waarom vinden vele mensen het raar of apart, als je geen kinderen wil? Zelfs vele artsen willen vrouwen het uit hun hoofd praten om zich op middelbare leeftijd al te laten steriliseren. En als je dan wel kinderen wil en kan hebben, wat is dan de ideale moeder? Daarover zijn zo veel verschillende meningen. Heb je als moeder ook wel eens het recht op even tijd voor jezelf, om bijvoorbeeld zonder de kinderen een dag naar een wellnesscenter te gaan, of zelfs een paar dagen op vakantie? Wat als je ongewenst zwanger bent, heb je dan het recht hier wat aan te doen en wie bepaalt dat recht dan?

De zeven acteurs Mylène d’Anjou, Jonathan Demoor, Roben Mitchell, Lisa Schol, Lieke van den Broek, Charlotte Dommershausen en Jules Christopher nemen ons mee in de verhalen en omarmen de twijfels en tegenstellingen van het ouderschap.

Zo zie je een moeder die uit wanhoop in haar kofferbak gaat liggen, de enige plek waar ze echt niets meer moet. Ouders die niet alleen hun kind verliezen, maar langzaam ook elkaar. Het kind dat het ge-moeder soms spuugzat is. De persoon die geen kinderen wil, het stel bij wie het niet lukt, de vrouw bij wie het er gewoon nooit van gekomen is. De aanstaande vader die zich misschien ook wel moeder voelt.  Niemand is van nature een moeder; je wordt het met vallen en opstaan. Dat is de slogan van de musical en dit is zeker waar voor elke moeder en vader.

De eerste tien minuten van de voorstelling vraag je je af waar het nu eigenlijk over gaat, maar vanaf dan passen alle puzzelstukjes, alle verhalen, in elkaar. Voor vele moeders en vaders is het een voorstelling met herkenbare zaken, die ieder van ons wel eens ondervonden heeft of heeft meegemaakt. Er zit humor in, maar ook pure emotie. De musical geeft een eerlijk beeld van het moeder- of vaderschap, maar dan in een muzikaal jasje. De nummers hebben elk hun eigen verhaal en geven een beeld aan de blijdschap of het verdriet.

De voorstelling wordt gespeeld door bekende acteurs aangevuld met een collectief van explosief nieuw musicaltalent.

Je moet deze voorstelling gaan zien, de musical is voor iedereen, of je wel of niet moeder of vader bent. Het geeft een eerlijke kijk op het leven.

Artistiek team
Regie en concept: Anouk Beugels
Schrijvers: Marijn Bellaard, Sjaan Flikweert, Elisabeth van Nimwegen, Ianthe Mosselman
Componist: Charlotte Dommershausen
Cast: Mylène d’Anjou, Jonathan Demoor, Roben Mitchell, Lisa Schol, Lieke van den Broek, Charlotte Dommershausen en Jules Christopher.
Dramaturgie: Eline de Jong, Anouk Mulder
Regie-assistent: Suzanne Heijdra
Staging: Pim Veulings
Lichtontwerp: Jan Kortbeek/Lightwise
Geluid: Jan van Dijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.