Meervaart-productie i.s.m. het Amsterdams Andalusisch Orkest ‘REMLA’ gaat zaterdag in première

Meervaart-productie i.s.m. het Amsterdams Andalusisch Orkest ‘REMLA’ gaat zaterdag in première

REMLA’ is het autobiografische dansconcert van dansers Redouan Ait Chitt (Redo) & Denden Karadeniz en de muzikanten Salah Eddine Mesbah, Modar Salama, Khalil Khoury en Daniel van Huffelen. Samen gaan ze op zoek naar hun roots. De voorstelling gaat zaterdag 16 september in Meervaart in première.

Meervaart & Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) delen de noodzaak van het ontwikkelen van voorstellingen met verhalen die ontbreken in het reguliere aanbod. Het zijn verhalen die een belangrijke rol vervullen in de belevingswereld van veel Amsterdammers. Het gebruik van meerdere kunstvormen en disciplines zorgt ervoor dat hoofd en hart worden geraakt. 

‘REMLA’ is t/m december 2023 te zien in heel Nederland
Afgelopen juni konden bezoekers al genieten van een preview van ‘REMLA’ tijdens Oerol Festival 2023. De persoonlijke achtergronden van de makers van deze voorstelling zijn verbonden met gebieden waar zand in het dagelijkse leven een belangrijke rol speelt. Remla is een krachtig woord uit het Marokkaans en betekent ‘zand’. Het staat voor (oer)kracht, souplesse, beweging en flexibiliteit. Zand verbindt veel culturen die zich verhouden tot de woestijn. Denden heeft Koerdische roots en Redo’s vader is Marokkaans. Beide dansers waren vroeger niet erg geïnteresseerd in die kant van hun cultuur. Ze leefden vooral voor hiphop.

“Het zit gewoon in je DNA, je voelt dat. Muziek speelt een hele grote rol in onze beide culturen. De muziek die we vroeger hoorden bij onze vaders in de auto komt nu op een andere manier terug. En hoewel we het vroeger wegduwden, is het nu zo dat het steeds meer met ons doet. Voor deze voorstelling hebben we moeten graven naar ons verleden en identiteit. Terug naar de roots, maar ook begrip voor onze ouders om je te settelen in een omgeving die compleet anders is. Muziek en beweging spelen hierin een rode draad en helpen ons om deze reis af te leggen.” Aldus Redo en Denden.

‘Jihad van Liefde’ maakt zondag kans op regieprijs (Nederlands Theaterfestival)
De verfrissende vorm die Meervaart en AAO in hun makerschap toepassen in hun producties blijft niet onopgemerkt, ‘Jihad van Liefde’ maakt kans op een prijs. De voorstelling werd door het Nederlands Theaterfestival geselecteerd als één van de mooiste theaterproducties van afgelopen seizoen en was deze week nog twee keer tijdens het festival te zien. De voorstellingen die geselecteerd zijn voor de Officiële Juryselectie komen in aanmerking voor de Regieprijs. Aanstaande zondag 17 september maakt de voorstelling kans op het winnen van de prijs voor ‘meest indrukwekkende regie’. Deze wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. ‘Jihad van Liefde’ is een samenwerking tussen Senf Theaterpartners, George & Eran Producties, Amsterdams Andalusisch Orkest en Meervaart.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.