MATTHIJS RÜMKE OVERLEDEN

MATTHIJS RÜMKE OVERLEDEN


Gisteren is Matthijs Rümke in zijn woonplaats Zaltbommel op 60 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Matthijs Rümke was vanaf 2005 artistiek directeur van het Brabantse toneelgezelschap Het Zuidelijk Toneel uit Tilburg. Eerder maakte het gezelschap al bekend dat Matthijs Rümke wegens gezondheidsredenen in september 2015 zou worden opgevolgd door Piet Menu (persbericht, d.d. 23 oktober 2014).

Het gezelschap is diep bedroefd door het overlijden van Matthijs Rümke. We zullen zijn 1001 ideeën, en onnavolgbare creativiteit missen, en hem herinneren als een liefdevolle inspirator voor ons allen. Met de dood van Matthijs verliest Nederland een bijzonder geëngageerde theatermaker die zijn weg koos buiten de gebaande paden.

Matthijs Rümke was de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor het artistieke beleid van Het Zuidelijk Toneel. In die rol liet hij nieuw Nederlands toneelrepertoire schrijven en opvoeren, gaf hij jong talent de kans en initieerde hij uiteenlopende educatieve programma’s. Naast het landelijke tourneebeleid besteedde Matthijs Rümke veel aandacht aan de eigen regio, waar hij als artistiek directeur een verbindende rol speelde binnen het culturele veld van Brabant. Recent ontving hij daarvoor de Tilburg Trofee uit handen van Burgemeester Noordanus “voor zijn verdiensten voor de gezamenlijke culturele belangen”. In zijn werk als artistiek directeur en in zijn werk als theatermaker streefde Matthijs Rümke erna om toneel toegankelijker te maken voor meer en grotere groepen mensen. Hij wilde dat zijn toneelgezelschap midden in de samenleving stond en onderdeel was van het maatschappelijke debat.
Als theatermaker deed Matthijs Rümke bij Het Zuidelijk Toneel waar hij in de voorgaande jaren bekend om was geworden: uiteenlopende voorstellingen maken, van intiem werk tot groots opgezette producties. Hij regisseerde toneelstukken voor de vlakkevloertheaters, de grote schouwburgzalen, locatie- en straattheater. Daarbij werkte Matthijs Rümke met zowel gerenommeerde acteurs als jong talent, zette hij grote groepen amateurspelers op het toneel en stond hij erom bekend dat hij ook artiesten uit andere disciplines inzette, zoals cabaretiers, muzikanten, variété- en circusartiesten.

Beknopte CV Matthijs Rümke (Amsterdam, 1954):
– 1974 – 1979: acteur bij de Internationale Theatergroep KISS;
– 1978 – 1982: artistiek leider van Jeugdtheatergezelschap Teater 42;
– 1980 – 1989: theatermaker bij Noordelijk Theater De Voorziening (de voorloper van het NNT);
-1989 – 1996: freelance regisseur bij o.a. Het Zuidelijk Toneel, Theater van het Oosten, Bellevue en Artemis;
– 1994: winnaar van de Hans Snoekprijs voor
Het Laatste Kind en genomineerd voor de Prosceniumprijs voor Rolbrug;
– 1995 – 1996: acteur bij Discordia;
– 1996: regisseur van de opening van de Amsterdam Arena;
– 1996 – 2002: artistiek leider van Theater Artemis;
– 2000: regisseur van de
Driestuiversopera (NNT);
– 2001: winnaar van de Prosceniumprijs voor zijn verdienste als regisseur;
– 2004: regisseur van
Amadeus (Theater Bos Producties);
– 2005 – 2015: artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel (geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival met
De grote verkiezingsshow (2008), nominaties voor de Toneel Publieksprijs met De grote verkiezingsshow (2008), De reis om de wereld in 80 dagen (2009), Mahagonny Songspiel & Het lied van de stad (2011) en Peer Gynt (2013).

FOTO: Joep Lennarts

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.