Mathilde Wantenaar bekroond met de Buma Classical Award

Mathilde Wantenaar bekroond met de Buma Classical Award

FOTO:© 2023 Buma Cultuur,

Mathilde Wantenaar is winnares van de Buma Classical Award 2023. De 30-jarige Amsterdamse werd in Wenen voorafgaand aan de wereldpremière van haar Accordeonconcert verrast met de award. Haar Accordeonconcert, speciaal geschreven voor de bekroonde accordeonist Vincent van Amsterdam, wordt aldaar uitgevoerd in het Konzerthaus door Van Amsterdam en het ORF Vienna Radio Symphony Orchestra onder leiding van Markus Poschner. Wantenaar heeft, volgens cijfers van BumaStemra, in het afgelopen jaar de meeste inkomsten uit auteursrecht weten binnen te slepen. Zij troeft daarmee een overwegend ouder en mannelijk veld van componisten en arrangeurs af.

Buma Awards worden uitgereikt door Buma Cultuur om componisten, tekstdichters en muziekuitgevers te eren. De Buma Classical Award is een oeuvreprijs voor een hedendaags klassieke componist die al lang actief is in de Nederlandse muzieksector, die de nieuw gecomponeerde ‘ernstige’ muziek weet te verbinden met moderne stromingen en zijn of haar werk onder de aandacht brengt van een groot publiek.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, over Mathilde Wantenaar: “Bescheidenheid siert de mens, want Mathilde wijst naar de rol van anderen in haar carrière. Mensen die haar aanmoedigen of deuren voor haar openen, maar daarmee doet ze zichzelf tekort. Mathilde is een op- en top-maker, die vanuit het ogenschijnlijke niets iets bijzonders kan laten ontstaan. Ze steekt met kop en schouders uit boven de concurrentie. Ze kan zichzelf ruimschoots bedruipen van haar compositieopdrachten, sterker nog er kan momenteel niets extra bij. Dat tekent haar kwaliteit en het is dan ook meer dan terecht dat de Buma Classical Award haar ten deel valt.”   

De in Amsterdam geboren componiste Mathilde Wantenaar (1993) begon haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze klassieke compositie studeerde bij Willem Jeths en Wim Henderickx en bijvak piano, cello, klassieke zang en ritmiek voor gevorderden.

Wantenaars muziek wordt omschreven als lyrisch, betoverend en eclectisch maar authentiek. De combinatie van haar vakmanschap en openheid voor een breed scala aan genres maakt Wantenaar tot een zeer veelzijdige componist. Ze werkt met individuele musici, zowel vocalisten als instrumentalisten, maar ook met kleine ensembles, grote orkesten en alles daartussenin, en is vooral geïnteresseerd in het creëren van opera.

Na de première van haar eerste kameropera tijdens het Opera Forward Festival 2016 van De Nationale Opera voltooide Wantenaar haar studie compositie en werd ze toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium van Den Haag om klassieke zang te studeren bij Rita Dams en Noa Frenkel, waar het doel was om haar muzikaliteit verder te ontwikkelen, de zangkunst uit te diepen en meer te leren over drama. Dit bleek een ervaring van onschatbare waarde te zijn met betrekking tot haar vocale schriftuur in het bijzonder, maar ook haar compositorische aanpak in het algemeen.
 
Drie jaar lang verdeelde Wantenaar haar tijd tussen haar compositiepraktijk en zangstudie, totdat ze in 2019 haar eerste orkestopdracht (Prélude à une nuit américaine voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en een operacommissie (Een lied voor de maan voor De Nationale Opera) kreeg en besloot dat het tijd was om zich vanaf nu alleen nog maar op compositie te richten.
 
Wantenaar schreef voor en werkte samen met De Nationale Opera, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, Wishful Singing, Liza Ferschtman, Ralph van Raat, Johannette Zomer en vele anderen.

De Buma Classical Award is een award die jaarlijks wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn:
2022 – Martin Fondse
2021 – Toek Numan
2020 – Aart Strootman
2019 – Vanessa Lann
2018 – Jacob de Haan
2017 – Johan de Meij
2016 – Jacob ter Veldhuis

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.