Matangi Quartet presenteert nieuw album ‘Outcast’

Matangi Quartet presenteert nieuw album ‘Outcast’

Matangi Quartet presenteert op 9 maart 2022 in Korzo Den Haag het nieuwe album ‘Outcast’, met strijkkwartetten van Dimitri Sjostakovitsj, Alfred Schnittke en Valentin Silvestrov. Met ‘Outcast’ geeft Matangi ruimte aan andersdenkenden: componisten die onder een totalitair regime hun muzikale idealen bleven volgen, en daarmee de persoonlijke en artistieke vrijheid op het spel zetten. “Wanneer een mens in wanhoop verkeert, betekent dit dat hij nog steeds in iets gelooft.” – Dmitri Sjostakovitsj. “Aan de muziek van Bach kun je toch ook niet horen dat hij nooit in New York is geweest?” – Valentin Silvestrov. 

Over Outcast
Met het album ‘Outcast’ breekt Matangi een lans voor artistieke vrijheid en muzikale zeggingskracht. Het is een ode aan de muzikale dwarsliggers en buitenstaanders: drie Sovjet-Russische componisten die muziek schreven die gevaarlijk indruiste tegen de smaak van het regime waaronder zij leefden. Met hun werk, dat als ‘avant-gardistisch ‘of ‘westers’ werd aangemerkt, staken zij hun nek uit en riskeerden daarmee hun carrière of – in het geval van Dmitri Sjostakovitsj onder Stalin – zelfs de persoonlijke vrijheid. Zo had Sjostakovitsj een gepakte koffer klaarstaan voor het geval hij door de KGB zou worden opgepakt. Ook Alfred Schnittke werd door zijn eigen overheid danig dwarsgezeten; zijn werk werd met argusogen bekeken en uitvoeringen werden regelmatig gedwarsboomd. De Oekraïense componist Valentin Silvestrov staat, naast zijn muzikale oeuvre, bekend om zijn politieke engagement tegenover de machthebbers van de voormalige Sovjet-Unie en het huidige Rusland. Matangi Quartet is vurig pleitbezorger van Silvestrovs muziek en heeft een bijzondere persoonlijke en muzikale band met hem opgebouwd. In 2017 was hij Artist in Residence van Matangi’s eigen (Un)heard Music Festival.

Over Matangi Quartet

Matangi is in tweeëntwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op de internationale podia. Sinds de oprichting heeft het kwartet zich nooit beperkt tot één muziekstijl. Het is steeds nieuwe avonturen aangegaan, van klassiek tot jazz en van dance tot pop. Matangi weet hiermee een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. Op het eigen jaarlijkse (Un)heard Music Festival presenteert Matangi werken die ten onrechte zelden of nooit te horen zijn. 


Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International, Matangi Music en Deutsche Grammophon. Over hun meest recente album, Canto Ostinato, Strings Attached (2020), schreef NRC Handelsblad: “Matangi ontpopt zich als de ideale vertolker. Wie van dit kwartet ooit Beethovens doorgecomponeerde Veertiende Strijkkwartet hoorde, weet dat deze strijkers een hypnotiserende lange spanningsboog kunnen weven. Die verslavende betovering weten ze ook op te roepen in de Canto Ostinato.” 

Maria-Paula Majoor – viool
Daniel Torrico Menacho – viool
Karsten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – cello

Website 

www.matangi.nl

FOTO:©De Schaapjesfabriek, Tessa Veldhorst.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.