Markant Uden ontvangt COVID-19 veiligheidscertificaat

Markant Uden ontvangt COVID-19 veiligheidscertificaat

Theater helemaal klaar om weer ruim 450 gasten te ontvangen

Theater Markant Uden is een flinke stap dichter bij het veilig kunnen verhogen van haar zaalcapaciteit. Op woensdag 8 juli ontving Markant Uden als eerste theater in Nederland het certificaat op het door Tausch ontwikkelde COVID-19 protocol uit handen van het gerenommeerde keuringsinstituut TÜV Nederland. De certificering is een onafhankelijke bevestiging dat alle maatregelen uit het “infectiepreventie protocol voor bioscopen, theaters en voorstellingstheaters” correct zijn geïmplementeerd.

Het theater wacht nu op groen licht vanuit de overheid om een van de zogenoemde field lab projecten te worden. Dan kan het theater het protocol, dat uitgaat van een zaalbezetting van 70%, daadwerkelijk gefaseerd in de praktijk brengen. Vanwege de coronamaatregelen kan Markant Uden nu slechts 150 gasten ontvangen. Interieurspecialist Tausch ontwikkelde een gevalideerd protocol waarmee Markant veilig meer publiek (ruim 450 gasten) kan ontvangen én haar gasten weer een volwaardig avondje uit kan bieden. De uitvoering van de maatregelen is nu onafhankelijk getoetst en doordat er geen afwijkingen zijn geconstateerd is de correcte implementatie gecertificeerd.

Veilig in een sfeervolle zaal
Markant wil haar publiek graag dat kunnen bieden waarvoor het naar het theater komt; een bijzonder avondje uit, om vermaakt of geraakt te worden. En dat in een veilige omgeving. “Die live-ontmoeting tussen toneelspelers en publiek in een goed gevulde zaal, daar gaat het om in het theater. Wij zijn er trots op dat ons eigen protocol, nu door een vooraanstaande keuringsinstantie is getoetst en goedgekeurd. Dit certificaat brengt ons weer de hoognodige stap dichter bij het theater dat we graag willen zijn,” aldus directeur Jan Wouda.

Remco Bosch, Manager Security & Risk Inspections van TÜV Nederland vult aan: “Markant heeft een visie hoe zij invulling kunnen geven aan een fijne avond uit in combinatie met een set van 32 preventiemaatregelen om het risico op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken. Het protocol dat daarvoor is opgesteld is door ons gevalideerd en als TÜV Nederland zijn we blij dat we het certificaat kunnen afgeven. Dat betekent dat alle maatregelen die in het protocol staan op een juiste manier zijn uitgevoerd”.

Nu al volgens protocol
Markant heeft haar foyers en theaterzaal inmiddels helemaal ingericht volgens het infectiepreventie protocol van Tausch en houdt zich daarbij aan de huidige RIVM-maatregelen. Zo is, met inachtneming van de 1,5-meter regel in de zaal, ruimte voor 150 personen. Voorafgaand aan de voorstelling heeft het publiek de mogelijkheid een drankje te bestellen en dit mee te nemen naar de zaal. Vanaf 9 juli staat comédienne Christel de Laat maar liefst 24 keer in de grote zaal met haar voorstelling Zijn daar nog vragen over? Zo wordt er ondanks het beperkt aantal gasten nu al gewerkt met het protocol. “Deze exit-strategie passen we niet alleen in theaters toe maar inmiddels hanteren we deze vorm van risicobeheer ook voor kantoren, congrescentra, zorg- en onderwijsinstellingen,” aldus de
bedenker Cristian Brander.

Politiek is aan zet
“Maar we willen en kunnen meer. Nu is het wachten op de politiek. Wij gaan graag verder in gesprek met beleidsmakers om de maatregelen voor onze branche op een verantwoorde manier verder te versoepelen. Wij hebben met dit certificaat aangetoond dat we met de herinrichting de correcte maatregelen hebben getroffen om alle thans bekende infectierisico’s zoveel als mogelijk te beperken,” sluit een tevreden en strijdvaardige Wouda af.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.