Marja’s Grote Tupper Topper Show, op en top Rotterdams

Marja’s Grote Tupper Topper Show, op en top Rotterdams

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdag 28 februari was de première van Marja’s Grote Tupper Topper Show in theater de Stoep in Spijkenisse.

Marja’s Grote Tupper Topper Show is ouderwetse gezelligheid in een compleet nieuw bakje. Een sprankelende show met liedjes en verhalen, verlangens en dromen, gebracht door Tupperwareconsulente Marja van Katendrecht. Marja van Katendrecht is o.a. de Nederlandse ambassadrice van Rotterdam en winnaar van de persoonlijkheidsprijs Cameretten 2008.

Marja is een eenzame vrouw, geboren op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht als bedrijfsongeval. Haar moeder was prostituee en Marja is niet eens geboren voor een dubbeltje, eerder voor een stuiver, laat staan een kwartje. Ze ging naar de lagere huishoud- en nijverheidsschool, maar betaald werk heeft ze nooit kunnen vinden. Met veel vrijwilligerswerk en mantelzorg voor haar moeder vluchtte Marja voor haar eigen eenzaamheid. 

Marja van Katendrecht (gespeeld door Art-Jan de Vries) is een topverkoopster van Tupperware. Noem het geen plastic, want de bakjes zijn onbreekbaar en van topkwaliteit. Door haar tante Kitty, die ooit aan de top stond van de Tupperware verkoop, is Marja in aanraking gekomen met deze bijzondere verkoop van Tupperware. En ze weet nu ook heel overtuigend alles te vertellen over alle mogelijkheden van Tupperware. Ook al zijn de producten duurder dan bij de Action, Blokker enz., ze weet ons feilloos te overtuigen dat duurkoop geen miskoop is. Door de verkoop van Tupperware voelt ze zich minder eenzaam. Haar man is namelijk kapitein op de grote vaart en hij is daardoor maar enkele dagen per jaar thuis. Haar bruiloft was dan wel groots, haar huwelijk is dat zeker niet. Ze moet ook elke donderdag als mantelzorger werken voor haar schoonmoeder. Dit doet ze uiteraard op haar eigen komische manier.

Het is cabaret met een twist. Het gaat meer om de persoon achter het karakter van Art-Jan de Vries. Er worden uiteraard grappen gemaakt die heel hilarisch zijn, ook worden er liedjes gezongen. Maar het zit hem in het verhaal en de persoon in het verhaal, al wordt er zeker ook reclame gemaakt voor Tupperware. En niet zo’n beetje ook, zelfs in de foyer stond een stand waar je Tupperware kon kopen. Als ze plots moet improviseren, omdat ze even niet meer weet hoe de afstandsbediening werkt, heeft ze de lachers in de zaal in haar zak. Ze maakt een sneergrap met de technicus, maar speelt in haar rol gewoon door. Ook de mensen in de zaal zijn niet veilig. Een dame op de eerste rij, die geen Tupperware in huis heeft, moet het op komische manier ontgelden. Ook haar helper, die ze uit de zaal haalt, moet het ontgelden: deze bleek toevallig een Amsterdammer te zijn.

Het is op en top Rotterdams, met Rotterdamse humor, maar zelfs ik, die niet uit deze stad komt, kon alles zeker waarderen en ik heb zeker heel hard zitten lachen. Het is een voorstelling met een lach en een traan.

FOTO: Jaap Reedijk

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.