MARC PIL BENOEMD ALS ZAKELIJK DIRECTEUR JAKOP AHLBOM COMPANY

Marc Pil is vanaf 1 maart 2018 zakelijk directeur bij de Jakop Ahlbom Company. Samen met Ahlbom vormt hij de directie van het gezelschap en krijgt hij de verantwoordelijkheid voor de zakelijke aansturing van de door het artistieke succes snel groeiende organisatie. Deze functie werd sinds het gezelschap op eigen benen staat op interim basis ingevuld door Michiel Nannen. 

Jakop Ahlbom Company
De Jakop Ahlbom Company maakt fysiek beeldend theater en is uniek in zijn soort, door zijn mix van mime, dans, slapstick, live muziek, special effects en vervreemdende, poëtische elementen. In zijn voorstellingen toont Ahlbom werelden die mensen vaak voor onmogelijk houden. Hij vertelt verhalen over mensen die worstelen met hun bestaan, met hun verhouding tot anderen, in gevecht zijn met zichzelf. Dat is voor velen herkenbaar, confronterend en troostrijk. De vaak woordeloze voorstellingen zijn toegankelijk voor een groot, divers en internationaal publiek. Het werk heeft de afgelopen jaren het wereldtoneel veroverd: Ahlboms bejubelde voorstellingen ‘Horror’ en ‘Lebensraum’ spelen over de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Nieuw-Zeeland, van Australië tot China en door heel West en Oost Europa. Zijn voorstellingen spreekt toeschouwers over de hele wereld aan, van kenners tot nieuw publiek, van oud tot jong, van groot tot klein en alles daartussenin. 

Zakelijk directeur met (inter)nationale ambities
Jakop Ahlbom heeft bewust de keuze gemaakt om de artistieke en zakelijke ambities in 2018 binnen een geheel zelfstandige organisatie vorm te geven. De nieuwe zakelijk directeur zal zich richten op de uitbouw van het internationale netwerk en de versterking van de nationale positie. Jakop Ahlbom Company werkt voor de verkoop van haar voorstellingen in seizoen 18/19 samen met SENF Theaterpartners (www.senf.nl). Dit najaar wordt gestart met het maken van de nieuwe grote zaal voorstelling, ‘Le Bal’, die in maart 2019 in première zal gaan in Theater de Meervaart. 

Marc Pil
Sinds zijn studie bedrijfskunde aan de Universiteit Twente werkt Marc Pil (1979) in de podiumkunsten en musea. Hij was als zelfstandig adviseur onder meer betrokken bij VSBfonds, het Dordrechts Museum en Gelders Erfgoed. Daarnaast vervulde hij van 2007 tot 2016 het zakelijk directeurschap van het Amsterdams Kleinkunst Festival en was sinds 2016 zakelijk leider van Over het IJ Festival. Daarnaast gaf hij les aan de Reinwardt Academie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is hij betrokken geweest bij diverse internationale projecten, onder meer als partner bij de Academie voor Cultuurmanagement. 

Innenschau [Revisited], tournee Horror door Australië en nieuwe productie Le Bal
Marc Pil wordt vanaf 1 maart verantwoordelijk voor alle activiteiten in 2018. Tot en met april brengt Jakop Ahlbom een eigentijdse remake van zijn voorstelling ‘Innenschau’ naar de grote zaal: ‘INNENSCHAU [Revisited]’, een surrealistische theaterthriller. In augustus en september staat een tournee door Australië gepland met de veelgeprezen voorstelling ‘Horror’, gevolgd door een korte reprise tournee door Nederland. In het najaar start dan het creatieproces van ‘Le Bal’. 

Jakop Ahlbom Company is huisgezelschap van Theater de Meervaart in Amsterdam en wordt meerjarig gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.