Magie tijdens ochtendvoorstelling De Tocht

Magie tijdens ochtendvoorstelling De Tocht

Tekst en foto’s: Dominique van der Meer

Heel vroeg in de ochtend op 21 februari waren wij aanwezig bij waarschijnlijk de vroegste musicalvoorstelling ooit: De Tocht. Vanaf 5 uur ging het Friso Theater in Leeuwarden al open, de tijd waarop de Elfstedentocht begint. In het theater werden we onthaald met feestelijke muziek, vuurkorven en heel veel enthousiaste medewerkers. Mocht je met een ochtendhumeur zijn binnengekomen, dan wordt er in elk geval geprobeerd je ervan af te helpen!

Sinds 1909 zijn er 15 Elfstedentochten geweest, hebben er 240.000 deelnemers meegedaan en is er bijna 48 miljoen kilometer geschaatst. De laatste Elfstedentocht was in 1997, nu nemen oud-deelnemers hun kinderen, achterkleinkinderen en andere familie mee naar deze voorstelling om de magie van de Elfstedentocht door te geven.

De musical de Tocht is een technisch hoogstandje waar 150 mensen hun medewerking aan verlenen. In dit speciaal gebouwde theater word je meegenomen in een Elfstedentocht in onze huidige tijd. De vriendengroep ‘De IJsbijters’ bestaande uit Annet (Emily White), Sjoerd (Wolter Weulink), Pieter (Theo Martijn Wever), Kristien (Sandra Jonkman) en Rene (Tobias Oelderik) heeft als kind de afspraak gemaakt zelf de Elfstedentocht te schaatsen mocht het ooit zover komen. Jaren later zijn ze uit elkaar gegroeid, maar komen weer bij elkaar om hun belofte na te komen. Zou de band na al die jaren nog sterk genoeg zijn om de Tocht en andere uitdagingen te overwinnen?

Er is een duidelijke connectie zichtbaar en voelbaar tussen de castleden. De emoties spatten van de ijsbaan: liefde, verdriet, boosheid… Wolter speelt van de buitenkant misschien een nuchtere Fries, zijn liefde voor Annet (Emily) is voelbaar. Ook zijn verdriet en schuldgevoel komen binnen. Kristien (Sandra) en Rene (Tobias) slepen elkaar de Tocht door, met humor, maar ook met serieuze verhalen. De scenes tussen Jelmer (Thijs Meester) en Boukje (Maike Boerdam) zijn betoverend. Zij laten samen zien wat eeuwige liefde is.

Na afloop van deze voorstelling was er de mogelijkheid om met de cast, de creatives en het hele publiek te ontbijten en na te praten.

Het unieke theater, de decors, de cast, het ensemble, de swings en alle schaatsers zorgen voor een fantastische ervaring in Leeuwarden. Een musical die zeker de reis naar het ‘hoge’ Noorden waard is!  Musical De Tocht speelt nog tot eind juni 2024, meer informatie op https://spektakel.musicaldetocht.frl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.