Maartje & Kine brengen in Sneeuwbeesten mensen samen.

Maartje & Kine brengen in Sneeuwbeesten mensen samen.

Recensie: Mieke van der Raay
FOTO: © Jaap Reedijk

In 2022 mocht ik al kennismaken met deze veelzijdige multitalenten. Dus ging ik met hoge verwachtingen naar hun nieuwste voorstelling. Ik verwachtte een winters revue-spektakel propvol sinistere sprookjes. Zoals in de brochure werd aangekondigd. Dit werd zeker waar gemaakt.


In SNEEUWBEESTEN doen Maartje & Kine er alles aan om de “julehygge” (kerstgezelligheid) uit Kines thuisland Noorwegen te verspreiden over heel Nederland. Eigenlijk is ‘julehygge’ (spreek uit: joéh-le-húú-gèh) veel meer dan gezelligheid. Het is het diepgevoelde verlangen naar saamhorigheid, plezier en troost in de donkere dagen.

Maartje & Kine houden evenveel van Schubert als van Frans Bauer. Ze zijn even gek op Mariah Carey als op de rituele samenzang van de boventoon-zingende Mongolen. Het duo blinkt uit in de combinatie van klassieke én hypermoderne muziek. Hun voorstellingen zijn humoristisch én ontroerend. Virtuoos én verrukkelijk plat. Samen spelen ze meer dan twintig instrumenten, waaronder de banjo, viool, piano, accordeon, balalaika, zingende zaag, autoharp en neusfluit.

Maartje komt al voor aanvang het podium op. Ze speelt op een grote accordeon een melancholisch nummer. Op de achtergrond zie je sneeuwvlokken neerdalen, het ziet er zeker knus uit.

De volgende anderhalf uur horen we mooie verhalen over midwinter lichtfeesten uit vervlogen tijden of uit het heden in verre landen. Zo gaan we naar Stonehenge waar ze vroeger naakt rond de steenformatie dansten, maar ook naar China, Peru en het Andesgebergte, waar ze allemaal hun eigen tradities hebben rond het winterlichtfeest. Ook het ontstaan van de kersttraditie en ons kerstfeest worden besproken. Ze wisselen deze verhalen af met mooie, grappige liedjes, de liedjes hebben meerdere lagen. Met in één van de liedjes een komische bijrol van Mike Boddé, die je alleen op het grote LED-scherm op de achtergrond ziet. Maartje vertelt dat ze recent single is en kan het niet laten enkele sneren te uiten aan haar ex-vriend.

De voorstelling eindigt met de opkomst van het koor, in totaal doen bijna 1300 koorleden, in wisselende bezetting, mee op deze wintertournee.

Het is zeker anderhalf uur puur genieten en je leert nog zoveel over tradities en de muziek erachter. Ze betrekken geregeld het publiek bij de voorstelling, dus als je op rij 1 zit, wees gewaarschuwd. Er wordt door Kine gedrumd, op zich niet bijzonder, maar wel als het met een vis is. Er komt ook nog een yeti voorbij. Het is een voorstelling met alles erop en eraan, het is puur genieten van twee ontzettend talentvolle en gezellige dames.

TEKST, SPEL & MUZIEK: Maartjede Boer en Kine Handlykken  
REGIE: Titus Tiel Groenestege
TEKSTBIJDRAGE:  Peer Wittenbols  
MUZIEK BIJDRAGE:  Coen Witteveen
SPELCOACH: Rogier in ’t Hout 
TECHNIEK:  Wesley Kennis  
KOSTUUMS:  Studio Sabine Staartjes

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.