Maak kennis met de Rotterdamse Tarantino van het theater

Neem Anton Tsjechovs eenakter De Beer, voeg hier een vleugje boevenfilms aan toe en overgiet het met een Rotterdamse saus. Het resultaat? BÄR. Een recht voor je kanis voorstelling van de theatermakers Fabian Smit en Martin van Rijn. Ze noemen zichzelf Het Rotterdamsch Manifest, maar de titel Rotterdamse Tarantino van het theater zou ook niet misstaan. BÄR gaat op zaterdag 28 september om 20:15 uur in première op locatie in Fenix 2 op Katendrecht.

Anton Tsjechov schreef in 1873 zijn eenakter De Beer. Een verhaal over de ontroostbare weduwe Popova. Ze wil haar overleden man bewijzen dat zij een beter mens is dan hij en besluit levenslang te rouwen. In die poging wordt ze echter ruw gestoord door een beer. Een ongelikte beer van een man. Smirnov. Hij wil geld van Popova zien. Zij gunt hem niets en doet er alles aan hem het huis uit te krijgen. Een strijd die ontaard in een zeer onwaarschijnlijke liefde.

Fabian Smit en Martin van Rijn halen het bijna 150 jaar oude verhaal naar het Rotterdam van nu. Naar de Overschiese wijk Landzicht. Niet precies ín die wijk, maar theatermaker Fabian Smit liet zich inspireren door de wijk waar hij sinds kort woont. Een buurtje dat ooit bekend stond als Indianendorp, vanwege de familievetes en drive by shootings die er in de jaren negentig plaatsvonden.

Inmiddels is de buurt rustiger geworden, maar de bijna onvoorstelbare verhalen inspireerden Fabian om ook BÄR in een vervreemdende stijl neer te zetten. Net zoals in de vervreemdende boevenfilms die Fabian en Martin in hun leven verslonden. Boevenfilms in de stijl van Quentin Tarantino, wat de mannen meteen de mooie bijnaam ‘De Rotterdamse Tarantino van het theater’ oplevert.

BÄR is een voorstelling geworden over één van de meest onwaarschijnlijke liefdes ooit. Een verhaal dat in een tijd van gender-neutral acceptatie en de #metoo-beweging niet misstaat. Want hoe kun je gelijkheid eisen als de man op wie je wil schieten, jou eerst moet uitleggen hoe je pistool werkt?

Martin van Rijn ontwierp het decor dat de Tarantino-achtige sfeer nog eens extra benadrukt. BÄR speelt zich af in en rond een houthakkers- annex tuinhuisje waar je op een verrassende manier een inkijkje krijgt.

BÄR wordt daarmee een voorstelling met een traan, versplinterd meubilair en hartverlammingen. Maar vooral een voorstelling over liefde. Recht voor je kanis en met humor.

BÄR kwam tot stand in samenwerking met Werkplaats Walhalla. Het initiatief waarmee Theater Walhalla jong talent een podium biedt.

Speeldata:       26 t/m 29 september (28 september première) en 3 t/m 6 oktober

Tijden:             do-za 20:15 uur, zo (matinee) 15:00 uur

Entree:             € 16,00

Locatie:           Fenix 2 – Walhalla, Veerlaan 19E, 3072 AN Rotterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.