Maaike Ouboter en Kamerata Zuid touren samen voor Grijs Gedraaid.

Maaike Ouboter en Kamerata Zuid touren samen voor Grijs Gedraaid.

FOTO:©Jostijn Ligtvoet

Tilburg, 21 november 2023 – Kamerorkest Kamerata Zuid en singer-songwriter Maaike Oubouter brengen een programma over liefde, dus ook over gemis en verdriet. Vanaf 24 november in de theaters. Meezingen mag, bewegen ook en er is veel ruimte voor persoonlijke herinneringen van de toeschouwers.

Grijs Gedraaid is een theaterconcert voor in de middaguren en richt zich op alle generaties, maar nadrukkelijk op ouderen. De jeugd van vroeger, zo wordt die groep omschreven. Eerder speelden de violisten, cellisten en contrabassisten van het kamerorkest met zangeres Karsu en Marcel Veenendaal, de zanger van de band DI-RECT.

Deze keer speelt het orkest met Maaike Ouboter. Natuurlijk zingt de zangeres ‘Dat ik je Mis’, de song van haar doorbraak, ze schreef het nadat haar moeder en haar vader kort na elkaar overleden. Zelf was ze een tiener toen.

image
Photo © Annemieke vd Togt

Gemis en verlies

Waar Karsu en Marcel Veenendaal in het Engels zongen, daar zingt Maaike Ouboter tijdens Grijs Gedraaid in het Nederlands. “Dat is een bewuste keuze”, zegt Lieke van Harteveld, zij zet als projectleider haar schouders onder deze reeks concerten.

“Het publiek vroeg daar om, mensen willen graag meezingen. Met Nederlandstalige liedjes ontstaat een gevoel van verbinding en herkenning. Ouderen kunnen terugkijken op een lang verleden en kennen veel momenten van liefde, vriendschap, gemis en verlies. Ze zullen zich in de liedjes herkennen.”

Grijs Gedraaid is meer dan een concert waar Maaike Ouboter met het orkest komt optreden. Lieke van Harteveld: “De internationaal bekende danser Andrew Greenwood gaat tussen de liedjes door de mensen in de zaal stimuleren om te bewegen. Dat kan gewoon zittend in de theaterstoel.”

“Eva Durlacher van stichting Gouden Verhalen praat met toeschouwers over de thema’s van de liedjes die Maaike zingt en ze nodigt bezoekers uit om herinneringen en ervaringen op te schrijven”  Voldoende bewegen, daar de lol van beleven en het ophalen van herinneringen, het past bij de ouderen die Grijs Gedraaid bezoeken.

Ik geloof, ik geloof

Zo zingt Maaike Ouboter het nummer De Avond van Boudewijn de Groot: ‘Ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, in jou en mij’. Na het lied is er een gesprek met de zaal. Over verliefdheid, over de eerste vonken en hoe een relatie zich gedurende de jaren ontwikkelt.

Lieke van Harteveld: “Muziek is een gedeelde taal. We faciliteren herkenbaarheid. Er is een boekje om antwoorden op alle vragen te noteren of om in te tekenen. Over hoe de eerste kus was, hoe het is om samen de afwas te doen. Na het concert is alle gelegenheid om na te praten.”

De leidraad van het programma is: muziek is liefde. “In mijn eigen muziek ben daar altijd naar op zoek”, vertelt Maaike Ouboter. “Nummers gaan over het leven, dus over liefde. Dat is de basis van alles. Missen, verlangen, hoop. Hoe langer je leeft, hoe groter is de kans dat je van alles en nog wat hebt meegemaakt. Muziek raakt, is krachtig. Je kunt door muziek aan een moment in je leven herinnerd worden, teruggaan naar die tijd, en dat op een liefdevolle en hoopvolle manier beleven.”

“Als je waarachtige muziek maakt, kwetsbaar, bent, in muziek, in tekst, dan kom je bij de ander binnen”, aldus de zangeres. “Er gaat een luikje open. Dat willen met Grijs Gedraaid bereiken: we creëren een sfeer waarbij we toeschouwer uitnodigen zich te openen.”

Naast zelfgeschreven nummers zingt Maaike Ouboter liedjes van Boudewijn de Groot, Wende, Alex Roeka en Doe Maar. Bovendien is er een medley. Het zijn songs van artiesten die ouder zijn dan zijzelf of zijn overleden, zoals Henny Vrienten en Robert Long.

Het thema de dood kwam bij de zangeres vroeg in haar leven en ze gaat het niet uit de weg. “Doodgaan is inherent aan het leven. Het is goed dat erover wordt gepraat. Maar je mag het eng en moeilijk vinden.” Er is ook weer nieuw leven, de zangeres is zwanger.

Voor Grijs Gedraaid werkt Kamerata Zuid nauw samen met zorgcentra, woningcorporaties, theaters, zorgverzekeraar CZ en seniorenbonden. Ook is er contact met hulporganisaties als Met je Hart, ANWB Automaatje, Gouden Dagen en Saar aan Huis. Ze kunnen mensen die eenzaam zijn stimuleren om een keer naar het theater te gaan.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.