M-LAB BRENGT NIEUWE VERSIE VAN RENT

M-LAB BRENGT NIEUWE VERSIE VAN RENT

AMSTERDAM – M-Lab brengt de hitmusical RENT terug naar Nederland. Vijftien jaar na de laatste officiële productie in Nederland kiest regisseur Daniël Cohen voor een nieuwere versie die is aangepast aan deze tijd. De cast bestaat uit jonge muziektheatertalenten. Een aparte rol is weggelegd voor Jim de Groot die ook al te zien was in de 2000-versie.

Gebaseerd op Puccini’s opera La Boheme vertelt RENT het verhaal van een groep jonge kunstenaars in een tijd waarin het HIV-virus nog een doodvonnis betekende. Geconfronteerd met armoede, creativiteit, relaties, verslaving en verlies, proberen ze ieder op eigen wijze de essentie van het leven te vatten in beeld, woorden en muziek. Welke keuzes maak je als je weet dat je niet lang meer zult leven? In een jaar tijd leren acht vrienden op hun weg naar volwassenheid een belangrijke les: Leven voor vandaag!

RENT was al over de hele wereld te zien en won vele prijzen waaronder 4 Tony

Awards. De rock-musical, gecreëerd door Jonathan Larson, werd ook succesvol verfilmd en het castalbum is nog altijd het best verkochte in de voorbije 30 jaar.

M-Lab is trots dat ze RENT terug naar Nederland kan halen. De productie stond al heel lang op de wishlist en ook in onderzoek onder trouwe bezoekers en volgers scoorde RENT hele hoge ogen. Regisseur Daniël Cohen gaat voor de M-Lab versie van RENT, zoals vaak bij producties in het muziektheater laboratorium aan het IJ, terug naar de essentie. De cast bestaat dan ook uit maar 9 spelers in plaats van de gebruikelijke 15 en het stuk zal ontkleedt worden van veel meer dat ‘gebruikelijk’ is voor Rent.

Cohen: “Een voorstelling maken in het M-Lab geeft je de gelegenheid om je te ontdoen van overbodigheden en terug te gaan naar de kern. En RENT leent zich natuurlijk heel erg voor puur, rauw, unplugged. back to basics. Daarbij gaan we zorgen dat RENT weer net zo actueel en aangrijpend wordt als toen het voor het eerst werd opgevoerd. Sinds de tijd waarin RENT werd geschreven, zijn er dingen radicaal veranderd, maar het moet je wel blijven raken in je hart. Dat is wat we met deze M-Lab versie willen bereiken.”

Bijna 20 jaar na de wereldpremière is de boodschap van RENT nog altijd heel actueel. Om ook het verhaal helemaal in het nu te plaatsen, werd gekozen voor een kader. Het verhaal zal verteld worden door filmmaker Mark Cohen, gespeeld door Jim de Groot die tevens de rode draad door de voorstelling vormt. Cohen keert na bijna 20 jaar samen met een groep acteurs terug naar het kraakpand waar RENT zich afspeelde omdat hij deze belangrijke periode uit zijn leven wil verfilmen. Zijn vrienden van toen krijgen een gezicht en nemen het publiek mee terug in de tijd.

Naast Jim de Groot bestaat de cast van RENT uit Ruud van Overdijk (o.a. Zorro), Li Tong Hsu (o.a. Miss Saigon), Maarten Smeele (o.a. Jersey Boys), John ter Riet (o.a. Wicked en Soldaat van Oranje), Jeske van der Staak (o.a. Grand Hotel en Ja Zanna Nee Zanna), Renee de Gruijl (o.a. Afblijven!), Mitch Wolterink (o.a. Saturday Night Fever, Daddy Cool), en Amir Vahidi (Op Zoek naar Zorro, Club Gewalt). De muzikale leiding is in handen van Ezra van Nassauw en de choreografie wordt gedaan door Hannah van Meurs.

RENT is exclusief in M-Lab te zien van vanaf 13 februari. Voor meer informatie kunt u terecht op www.m-lab.nl.

Over M-Lab

Letterlijk als laboratorium voor muziektheater staat M-Lab op het kruispunt tussen (muziek)theateropleidingen en de beroepspraktijk. M-Lab omarmt talentvolle jonge acteurs en theatermakers, staat ze bij met advies en biedt ze volop kansen om verder te leren; zowel door middel van workshops en lessen als in de (veelal eigen) producties. Op M-Lab’s locatie aan het IJ in Amsterdam-Noord wordt continu gewerkt aan nieuw-, en vooral vernieuwend materiaal.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.