Lust Liefde Leeftijd; hoezo nou te oud!

Lust Liefde Leeftijd; hoezo nou te oud!

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

In podium Bloos in Breda mocht ik afgelopen vrijdagavond 30 juni van Zout Speelt, de voorstelling Lust Liefde Leeftijd zien.

Vooraf aan de voorstelling was er in en om Breda commotie over de poster, die her en der in de stad hing. Dit bewijst maar eens weer, dat dit soort onderwerpen toch best wel taboe zijn en juist dus bespreekbaar gemaakt moeten worden. Waarom er een taboe op heerst.

In Lust Liefde Leeftijd gaan we op onderzoek uit. In deze theatervoorstelling nemen 65-plussers je mee in hun zoektocht naar de liefde en praten ze openhartig over hun seksleven. Ieder vanuit hun eigen ervaring; sommige keuzes brachten mooie herinneringen, andere hadden beter niet gemaakt kunnen worden. Zijn zij met al deze ervaring experts? Weten ze nu hoe het werkt, dat liefhebben en beminnen? Of blijft de zoektocht naar lust en liefde bestaan? Lust Liefde Leeftijd gaat over hoe intimiteit op oudere leeftijd gezocht, verlangd, verloren en gevonden wordt.

“Op dezelfde dag dat ik mijn rollator moest ophalen bij de zorgwinkel, heb ik mezelf ook prachtige lakleren schoenen met stiletto hakken cadeau gedaan. In mijn hoofd heb ik die iedere dag aan.” is één van de prachtige zinnen die we horen in de voorstelling. Veertien verschillende verhalen, ieder met een andere insteek en achtergrond. Kun je nog wel daten als je 75 jaar bent? Natuurlijk kan dat, je schrijft je gewoon in op een datingsite, vertelt de ene dame. Hoelang moet je wachten met daten als je partner is overleden? Moet je daar nog wel aan denken? Ben je boven je 65e niet te oud om nog seks te hebben? Dit zijn enkele van de vragen die voorbij komen. Maar we horen ook een ingrijpend verhaal van een man, waarvan zijn vrouw in een hospice ligt. Hij straalt gewoon de liefde voor zijn vrouw uit. Ik wilde bijna opstaan om deze man een dikke knuffel te geven. In Lust en liefde horen we uitsluitend persoonlijke en intieme onderwerpen. Die bespreek je niet zomaar iedere dag. Maar toch durfden deze mensen het aan.

De veertien ouderen hebben zichzelf aangemeld. Bij diverse verenigingen hadden ze pamfletten neer gelegd, dat ze mensen zochten voor dit project. Over de 200 aanmeldingen kregen ze. Voor dit project voerden ze meerdere waardevolle gesprekken met ouderen. Lust en liefde zijn persoonlijke, intieme onderwerpen. De jongste is 65 jaar, de oudste 92 jaar. Er is uit dit project zelfs een koppel ontstaan.

Na afloop sprak ik enkele mensen uit het publiek, iedereen was het er mee eens dat we niet zo preuts moeten zijn, dat we er voor elkaar moeten zijn, maar vooral tot onze dood moeten genieten van ons leven, met veel Lust en Liefde.

De voorstelling is ontroerend, leerzaam en een must see voor jong en oud. De voorstelling is 30 juni, 1, 2, 7, 8 & 9 juli te zien in Podium Bloos in Breda en is (juist) ook voor de jongere generatie geschikt! 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.