Lukt het Pinokkio braaf te blijven?

Lukt het Pinokkio braaf te blijven?

Recensie: Sabine Vercouteren

In het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam beleefde de sprookjesmusical Pinokkio zijn feestelijke tourneestart.
Reis jij, met ons mee en maak als eerste kennis met de net afgestudeerd Fee Fay (Alexandra Alphenaar), die het niet al te beste ervaringen heeft met toveren. Via de toverspreuk wordt er een clown, een fiets en zelfs een prei getoverd. Maar haar grote opdracht zit in een grote envelop die ze uit de lucht moet toveren. Samen staan we immers sterker dan alleen! Dus mogen we de fee uiteindelijk dan ook helpen met haar eerste feeën-opdracht. Als we uiteindelijk de opdracht tevoorschijn hebben getoverd, struikelt Fay waardoor haar toverstaf breekt. Gelukkig ligt het advies op een steenworp afstand, waarop we kennismaken met timmerman Gepetto (Simon Zwiers)

In een mooie overloop kom je in een prachtig en kleurrijk decor terecht. De timmerhut van Geppetto. Met haar gerepareerde toverstaf gaat Fee Fay aan de slag met haar eerste opdracht als fee. De opdracht luidt simpel: “Tover de houten pop Pinokkio om tot een brave jongen van vlees en bloed”. Een pittige klus voor Fay, vooral omdat hout nou niet echt haar best grondstof blijkt te zijn. Daarom besluit ze Pinokkio eerst tot leven te wekken waarop zij hem belooft bij goed gedrag uiteindelijk om te toveren tot een mensenkind. Pinokkio begint bereidwillig aan zijn eerste meters als levend wezen op weg naar zijn einddoel: Het worden van een echt mens.

Al Gepetto de volgende dag wakker wordt, treft hij een levende pop in zijn atelier. Gepetto besluit dat Pinokkio net als alle andere kinderen beter naar school kan gaan. Pinokkio stemt hier mee in en haast zich naar school. Op zijn weg naar school ontmoet hij Bert en Bart (Joey Schalker). De scheten-grappen vallen bij het jongste publiek goed in de smaak, en de flauwe woordspellingen (Katy Perry) zijn dan weer leuk voor de wat oudere toeschouwers. De kwaadaardige vos en kat verkopen Pinokkio uiteindelijk aan het marionettencircus waar Pinokkio in handen valt van Gustanzo (Ara Halici). Waar Pinokkio een dansvoorstelling moet geven, en verdient daarmee 5 gulden. Terwijl Gepetto beseft dat Pinokkio is verdwenen en inmiddels in paniek op zoek gaat naar zijn zoon, weet Pinokkio zichzelf van de ene in de andere nare situatie te helpen.
Pinokkio een echte familiemusical. Een goed voorbeeld hiervan is de grote interactie met het publiek, waardoor de musical ook prima te behappen is voor jonge bezoekers. Ook de rode draad door de musical heen is laagdrempelig, waardoor bezoekers van alle leeftijden de musical kunnen volgen zonder dat daarbij veel concentratie nodig is. De musical heeft leuke en komische scènes, Pinokkio wordt op een strakke manier neer gezet door de de 11-jarige Jannes Heuvelmans. Joey Schalker kon zich helemaal uitleven in de kat en de vos, die hij tegelijkertijd speelt. Alexandra Alphenaar is een leuke en grappige fee, en haar zang staat als een plank. Theater eigenaar en Signoro Pericolo de directeur van Pretland gespeeld door Ara Halici gaat lekker los in zijn twee rollen.

Naast de vaste kinderrollen spelen iedere speeldag maar liefst 20 kinderen eenmalig mee. De Efteling wil met deze unieke vorm van theater honderden kinderen de kans geven om één dag een gastrol te spelen in een echte musical. De Efteling is op zoek gegaan naar in totaal ruim 1.100 kinderen uit heel Nederland en Vlaanderen die de gastrollen tijdens de tournee vervullen.

hart heelhart heelhart heelhart heel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.