LoveXL maakt seks bespreekbaar voor jong en oud

LoveXL maakt seks bespreekbaar voor jong en oud

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdagavond 17 februari mocht ik in Maaspodium de voorstelling LoveXL zien.
Maas Theater en Dans weet je met elke voorstelling weer op een positieve manier te verrassen. Iedere keer maken ze voorstellingen van onderwerpen die voor sommige mensen heel moeilijk bespreekbaar zijn.

LoveXL is een voorstelling die gaat over alles wat er bij komt kijken als je hormonen gaan gieren. Hoor je erbij door het ‘te doen’? Doe je alsof je op meisjes valt, terwijl je meer naar jongens kijkt? Hoe zou het zijn als je 100% mag zijn wie (of wat) je wilt zijn? In LoveXL kijken we mee door de ogen van een 13-jarige jongen met een hoofd vol vragen. Sex or no sex, en nog veel meer andere vragen over liefde en lust. LoveXL biedt je herkenning en vergezichten.

Hoe ingewikkeld kan het zijn als je alles voor de eerste keer moet uitvinden. Je wilt stoer doen, je onzekerheid niet laten zien, heel ervaren overkomen, terwijl je gewoon niks of bijna niks weet. Ja wel Google-weet, maar het nooit in het echt heb meegemaakt. Je kunt niets anders dan in het diepe springen, durven en je kwetsbaar opstellen. Maar ja, als niemand dat doet, waarom zou jij dan de eerste zijn? En trouwens, in je fantasie is alles toch veel leuker en lekkerder dan in het echt.

Moniek Merkx weet met deze voorstelling precies waar jongeren en ook oudere mensen het moeilijk mee kunnen hebben met betrekking tot seks. Ze heeft samen met de spelers deze bijzondere kijk op seks gemaakt. We zien een jongetje zitten en we horen zijn gedachten: is het niet raar dat ik nog geen haar rond mijn piemel heb, is het raar dat ik masturbeer of hebben en doen anderen dat ook? En zo zijn er nog veel meer vragen die een puber heeft. Er komen dan drie spelers het podium op. Of podium, het publiek zit rond twee rood/witte verhogingen. Dit maakt dat het spel dichtbij is. De emoties van de spelers doen je nog meer en komen nog intenser over, omdat ze naast het spreken ook fysiek contact maken. De drie spelers worden later vergezeld door 2 anderen. Ze weten je op ludieke en unieke wijze mee te nemen in hun uitleg van wat seks nu precies is. Ze gebruiken bijzondere attributen en hebben bijzondere kleding aan. Het lijkt af en toe over de top, maar dat is het juist niet. Alles wordt op een perfecte en respectvolle manier gebracht. Anne-Fé de Boer, Jurriën Remkes en Bodine Sutorius spelen zonder enige gene, ze voelen elkaar perfect aan.

Ik had jonge meisjes achter mij zitten die heel de voorstelling hebben zitten giechelen, maar toch wisten ze na de voorstelling precies te verwoorden waarom dit soort voorstellingen er moeten zijn. Te veel ouders en opvoeders willen of kunnen niet met hun kinderen over seks praten. Ondanks dat het een natuurlijk iets is. Als niemand aan seks deed zou de mens immers uitsterven. Deze voorstelling maakt duidelijk dat er altijd wederzijds respect moet zijn als je seks hebt.

Concept, regie: Moniek Merkx

Performance: Anne-Fé de Boer, Dette Glashouwer, Milena Kompaniiets, Jurriën Remkes, Bodine Sutorius

Jongens: Jarik Paans, Jay Post, Wolf Rot (in wisselende bezetting)

Choreografie: Josephine van Rheenen

Muziek: Joop van Brakel

Decor: Sanne Danz

Kostuums: Nicky Nina de Jong

Licht: Gé Wegman

Regieassistent: Sara Giampaolo

Productie: Sanne Priem

Techniek: Peter Raaijmakers, Frans Baudoin, Peter Swikker

Advies: Dorien Folkers

Campagnebeeld: Jaap Scheeren

Scenefoto’s: ©Kamerich & Budwilowitz

Teaser: Huub Laurens

Voor meer informatie: https://www.maastd.nl/nl/agenda/lovexl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.