Lorca, een muzikale ontmoeting tussen flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en pianist Thomas Beijer

Lorca, een muzikale ontmoeting tussen flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en pianist Thomas Beijer

Op 7 oktober start de officiële tour van Lorca, een muzikale ontmoeting tussen de grootste dichter van Spanje, Federico Garciá Lorca, en beroemd componist Manuel de Falla in de tuinen van Granada. Door middel van muziek, poëzie en dialogen verklanken flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en pianist Thomas Beijer de gebeurtenissen uit die tijd in Spaanse klassieke muziek en eigen composities.

Levendige volksfeesten, melancholieke eenzame nachten onder de Andalusische hemel; af en toe een droefgeestig lied afgewisseld met een zigeunermelodie; onstuimige gitaarserenades met een zingende piano. Lyrische melodieën waarin luidruchtig feestvieren transformeert tot verliefde samenspraak…

Over Eric Vaarzon Morel en Thomas Beijer

Eric Vaarzon Morel heeft op talloze concert- en theaterpodia in binnen- en buiten-land gespeeld, talloze samenwerkingen met musici, acteurs, kunstenaars en theatermakers van (inter)nationale faam gehad en dit hem heeft gemaakt tot de authentieke en veelzijdige (flamenco)gitarist, theatermaker en componist die hij nu is. Volgens HP De Tijd lijkt zijn instrument bespannen met de snaren van zijn ziel; altijd trouw aan zichzelf gebleven ontroeren zijn energie, eigenzinnige invoelendheid en muzikale schilderingen zijn publiek steeds weer. Ieder jaar bespeelt Eric de Nederlandse concert- en theaterpodia met een nieuw programma waarin de door hemzelf gecomponeerde muziek centraal staat. Hij laat zich voor zijn theaterprogramma’s veelal inspireren door het werk van kunstenaars door de eeuwen heen.

Op uitnodiging van het New Yorkse Ballet Hispanico speelt Eric op 18 en 19 november in het fameuze Apollo Theater in New York. Hetzelfde theater waar grootheden als Marvin Gaye, Stevie Wonder, Prince en Aretha Franklin eerder stonden.

Thomas Beijer is een jonge pianist en componist die wordt geprezen om zijn excellente techniek en artistieke integriteit. In zijn composities en gepassioneerde spel komt een helder en diepgaand muzikaal inzicht tot uiting. Thomas studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2011 sloot hij zijn Masterstudie af met de hoogste onderscheiding. Met het winnen van het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 plaatste hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als “een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.” Zijn repertoire reikt van zeventiende-eeuwse muziek tot hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek; werken van de componisten Albéniz, Granados en De Falla maken regelmatig deel uit van zijn programma’s.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.