Listen up: Hoe zou de wereld eruit zien, als we geregeerd werden door kunstmatige intelligentie

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen maandag 8 oktober was de première van Listen Up! In theater de Meervaart in Amsterdam.

Wat is Listen Up! nou precies voor voorstelling? Het is een interactieve theatervoorstelling in de vorm van een hoorspel. Eentje zoals je die vroeger op de radio hoorde, zoals het bekende War of the Worlds. Maar in Listen Up wordt al het geluid live geproduceerd door 3 stemkunstenaars en zijn de keuzes van het publiek bepalend voor het verloop van de voorstelling. Versterkt door vooruitstrevend 4D SOUND zullen vocale soundscapes, effecten en muzikale composities het decor zijn van een uitdagende voorstelling vol vragen. Wat als jij het voor het zeggen had? Hoe zou de wereld eruitzien? Weet je echt zeker dat je deze keuze wilt maken?

Abdelhadi Baaddi gaat samen met Joost Maaskant en Daniel Mandolini de uitdaging aan, om het begrip van kunstmatige intelligentie te begrijpen en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Je wordt snel door de drie mannen de zaal in gestuurd, want elk moment kunnen ze contact hebben met een onbekend, kunstmatig, intelligent iets, dat ze later AZLA noemen. Na wat gezoek met stemmen en talen, kunnen ze haar verstaan en kunnen ze haar allerlei vragen stellen, maar ook het publiek kan vragen stellen, zoals; zou jij je laten behandelen door een computer in plaats van een dokter, zou jij onze grootouders laten verzorgen door deze kunstmatige intelligentie? De meningen waren best wel verdeeld in de zaal.

Op drie hoge podiums, proberen de drie mannen alles in goede banen te leiden, het publiek moet de gehele voorstelling van één uur staan. Maar ook actief mee doen. Door de keuzes van het publiek kan het verloop van de voorstelling elke avond anders zijn.

Abdelhadi kennen we al als veelzijdig performer bij ISH, maar heeft ook eigen producties gemaakt, hij bewijst in deze voorstelling dat hij alles kan en geen grenzen kent in zijn kunnen. Samen met Joost en Daniel heeft hij een stukje vakmanschap afgeleverd, om u tegen te zeggen. Het onderwerp is niet bepaald makkelijk – het publiek moet wel goed meewerken. De bijzondere geluids- en lichteffecten moeten feilloos op elkaar aan sluiten. Alles bij elkaar was het een unieke ervaring, met een niet dagelijkse voorstelling, waar voor mijn gevoel nog iets meer uitgehaald had kunnen worden, vooral in het samenspel met de mannen.

Maar ik had zeker deze bijzondere ervaring niet willen missen. Het is uniek en leerzaam, met drie mannen die duidelijk hun hart en ziel in deze voorstelling hebben gelegd.

Concept & Regie: AbdelHadi Baaddi
Cast: Abdelhadi Baaddi, Joost Maaskant, Daniel Mandolini
Geluidsontwerp & Softwaredesign: 4DSOUND
Dramaturgie & Eindregie: Arnout Lems
Geluidstechniek: Jan Willem Crul
Lichtontwerp: Mike den Ottolander
Licht: Bart Vlot en Joey Buddenberg
Productie: Lis Borrèl
Decorbouw: Man met de Hamer
Producent: ISH Dance Collective
Grafisch Ontwerp: DBXL
Fotografie: Steven Tips

Meer informatie:https://www.ishdancecollective.com/listen-up/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.