Liggen blijven is geen optie – Een inspirerend theatercollege over veerkracht

Liggen blijven is geen optie – Een inspirerend theatercollege over veerkracht

Recensie en foto: Mieke van der Raay
Op zaterdagavond 8 februari mocht ik aanwezig zijn bij de première van Liggen blijven is geen optie, een theatercollege van en met Alex Sijm in het Polanentheater in Amsterdam. Deze voorstelling draait om veerkracht, vitaliteit en de kunst om door te gaan, zelfs wanneer het leven je onderuit haalt.

Stel je voor: een arts zegt tegen je dat je niet meer beter wordt. Hoe ga je daarmee om? Wat doet dat met je leven? Dit zijn vragen die vroeg of laat iedereen aangaan, want tegenslagen zijn onvermijdelijk. In Liggen blijven is geen optie deelt Alex Sijm zijn persoonlijke zoektocht naar veerkracht. Humor en levenslust zijn zijn sterkste wapens in deze strijd.

Alex Sijm kent als geen ander de onvoorspelbaarheid van het leven. Hij groeit op met spastische benen, maar laat zich daardoor niet tegenhouden. Hij verwezenlijkt zijn jongensdroom en wordt een succesvolle circusdirecteur. Twintig jaar lang reist hij met zijn circus door het land. Maar net nadat hij daarmee stopt, wordt bij hem een ongeneeslijke spierziekte vastgesteld. Zijn benen verliezen geleidelijk hun kracht en hij moet zijn leven daarop aanpassen. Toch blijft Alex zijn dromen najagen en laat hij zich niet tegenhouden door zijn beperkingen.

De voorstelling is een unieke combinatie van humor, kwetsbaarheid en levenslessen. Met een luchtige toon, maar zonder de zware realiteit te vermijden, vertelt Alex hoe hij steeds opnieuw opstaat na tegenslagen. Hij verweeft zijn persoonlijke ervaringen met inzichten van deskundigen en lotgenoten en verkent verschillende vormen van veerkracht. Kun je de vitaliteit van een topsporter vergelijken met de kracht die vrijkomt wanneer je bestaan plotseling in gevaar komt? Uiteindelijk vindt Alex het antwoord in zichzelf – en neemt hij het publiek mee in zijn ontdekkingstocht.

Wat Liggen blijven is geen optie extra bijzonder maakt, is de veelzijdige aanpak. De voorstelling wordt versterkt door de muzikale bijdrage van Alexandra Alphenaar, die met haar stem de emoties extra diepgang geeft. Acrobaat Nick van der Heyden verbeeldt met zijn bewegingen de kracht en mogelijkheden van het menselijk lichaam. De regie is in handen van Pepijn Moors en de muziek is gecomponeerd door Bas Bons. Samen vormen zij een krachtig geheel dat het publiek meeneemt in een inspirerende en dynamische voorstelling.

Wat mij vooral raakte, was de geloofwaardigheid van Nick van der Heyden, die op indrukwekkende wijze de partner van Alex uitbeeldde. Met zijn balansacts en bijpassende outfit was het voor het publiek volkomen helder welke rol hij op dat moment vervulde. Alexandra Alphenaar wist als dokter intens te overtuigen en bracht met haar nummers de ethische kern van de voorstelling prachtig tot uiting.

Alex Sijm is een charismatische verteller. Zijn optimisme werkt aanstekelijk en hij weet zware thema’s toegankelijk te maken met een vleugje humor. De voorstelling is intens, maar nooit zwaarmoedig. Het is een ode aan de veerkracht van de mens en een herinnering dat lachen, zelfs in moeilijke tijden, onmisbaar is.

Na afloop van de voorstelling bleef ik nog lang wakker, diep onder de indruk van de dappere en eerlijke woorden van Alex. Zijn verhaal raakte me en zette me aan het denken. Liggen blijven is geen optie is een verrassend en inspirerend theatercollege dat laat zien hoe veerkracht, vitaliteit en inclusie kunnen leiden tot positieve verandering. Een voorstelling die je raakt, je perspectief verruimt en je met hernieuwde moed de zaal laat verlaten.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.