Les Misérables, spectaculair goed

Les Misérables, spectaculair goed

In Koninklijk theater Carré was op zondagmiddag 5 maart de première van de vernieuwde versie van Les Misérables van De Graaf & Cornelissen Entertainment en van Lambaart Entertainment.

De langstlopende musical ooit, Les Misérables, speelt sinds 18 december in een nieuw versie op West End. En vanaf nu is deze bijzondere versie in Nederland te zien. De musical gaat over vriendschap, liefde en vrijheid. Een verhaal wat nog steeds actueel is.

De personages in de musical hebben te maken met vele misstanden in Frankrijk. Ze willen signalen aan het volk geven om te gaan strijden en een revolutie te beginnen. De hoofdpersoon uit de musical, Jean Valjean (Milan van Waardenburg), heeft negentien jaar in de gevangenis gezeten voor het stelen van een stuk brood. Hij komt voorwaardelijk vrij, maar doordat hij een nieuwe identiteit aanneemt, overtreedt hij de voorwaarden. De politie-inspecteur Javert (Freek Bartels ) komt achter Valjeans nieuwe identiteit en raakt geobsedeerd om hem te vinden. Fantine (Channah Hewitt), een alleenstaande moeder, komt terecht in de prostitutie om haar dochter Cosette te helpen. Fantine overlijdt en Jean Valjean adopteert Cosette. De Thénardiers zijn onbetrouwbare herbergiers en hebben Cosette in huis genomen, voordat Jean Valjean haar adopteerde. Cosette werd bij de Thénardiers totaal verwaarloosd. Hun echte dochter, Éponine, wordt in alles verwend en voorgetrokken. Zij wordt later verliefd op Marius. Marius Pontmercy is een van de studentopstandelingen. Marius is echter al verliefd op Cosette. Enjolras is de studentenleider die samen met de studenten een revolutie plant om daarmee de armen te helpen. Gavroche is een straatkind dat de studenten helpt met hun plan. Verder bestaat het ensemble uit prostituees, studentenopstandelingen, fabrieksarbeiders e.v.a.

De nieuwe versie van Les Misérables is magistraal. Er werd niet geüpdatet om te updaten, de voorstelling werd op een erg intelligente manier verrijkt, waardoor die wellicht nog decennia kan meegaan. Alles klopte: een fenomenale cast, een fenomenaal decor, met special effects. Mooie en goede muziek. Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten om maar niets te missen. Ik moet bekennen dat ik de musical nog nooit gezien heb en dacht dat ik de mooie nummers in het Nederlands niet zo mooi zouden vinden, maar niets was minder waar, ze kwamen binnen als een bom. Les Misérables bestaat uit karakterrollen die je stuk voor stuk weten mee te nemen in hun verhaal. De productie is groots en de strijdlust en de energie van alle spelers is gewoon voelbaar en weten je te raken.

Les Misérables, een legendarisch, maar vooral zeer aangrijpend en tijdloos verhaal. Een musical die je gezien moet hebben.

Voor meer informatie: www.degraafencornelissen.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.