Leo Spreksel Award voor het eerst uitgereikt tijdens CaDance

Jonge dansmakers Christaan De Donder en Sedrig Verwoert ontvangen eerste Leo Spreksel Award

“Queer is een term die oorspronkelijk ‘vreemd ‘of eigenaardig betekent. In het geval van de prijswinnaars van vanavond is queer niet minder dan een geuzennaam. Hun duet They/Them is daarbij een krachtig statement, autobiografisch en prachtig gedanst.” Dit waren enkele van de woorden die Leo Spreksel sprak op vrijdag 1 februari over Christiaan de Donder en Sedrig Verwoert tijdens de uitreiking van de eerste Leo Spreksel Award in het CaDance festival. Christiaan De Donder nam de prijs namens beiden in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Korzo theater.

Leo Spreksel Award

Korzo heeft bij het afscheid van Leo Spreksel in september jl. de Leo Spreksel Award in het leven geroepen als ode aan zijn inzet voor de Nederlandse dans en zijn passie voor talentontwikkeling. Deze aanmoedigingsprijs wordt iedere twee jaar door de voormalig artistiek directeur zelf uitgereikt aan een jonge dansmaker. Met de aanmoedigingsprijs verdient die maker een residentieplek in het productiehuis van Korzo.

“Jonge kunstenaars hebben als geen ander de kracht om de eigen generatie van jonge mensen, nog volledig op zoek naar een eigen identiteit, als een mokerslag te kunnen raken.”

Leo Spreksel

Motivatie voor de winnaarskeuze

Spreksel over de motivatie voor zijn keuze: “Iedere kunstenaar heeft een opdracht in het leven en dat is de beste versie van jezelf worden. Daarbij is de kunst van het geven een talent dat een kunstenaar als geen ander moet verwerven. Wer bin ich? Was bin ich? Die twee vragen stelt de jonge kunstenaar in het episch filmdrama Werk ohne Autor. Wie ben ik maar vooral hoe toon ik wie ik ben in mijn werk. De prijswinnaars hebben zich die vraag op uitmuntende en indringende wijze gesteld.”

“Als jonge makers zijn zij zich bewust van hun role model in de nog grotendeels witte danswereld. Zij verbinden artistieke hoogwaardigheid aan een fris en belangrijk activisme op het gebied van genderongelijkheid, ras, seksualiteit, klasse en het voeren van polemiek over de heersende en verdrukkende normen in deze. Hun duet They/Them is daarbij een prachtig statement, autobiografisch, prachtig gedanst. Hun werk laat zien dat de vragen Wer bin ich, Was bin ich? in hun danskunst tot fundamentele artistieke overwegingen kan leiden die in dit Me Too tijdperk de klassieke man vrouw dansrol problematiseert. Queer is een term die oorspronkelijk ‘vreemd ‘of eigenaardig betekent. In het geval van de prijswinnaars van vanavond is queer niet minder dan een geuzennaam.

De Donder & Verwoert

Zowel Verwoert (Suriname, 1992) als De Donder (België, 1993) zijn virtuoze dansers. Verwoert danst momenteel bij ICKamsterdam en was daarvoor onder andere te zien bij Kibbutz Contemporary Dance Company. De Donder is momenteel te zien in de nieuwe voorstelling van Dunja Jocic (The Protagonist), en danste o.a. bij Stephen Shropshire en  Krisztina de  Châtel. De twee zijn al jaren bevriend en werken sinds enige tijd samen als choreograaf/danser. Ze maakten onlangs indruk met hun autobiografische, virtuoze en emotionele duet They/Them.

They/Them te zien op CaDance festival in een double bill met Oh boy! (Antonin Rioche)

Tijdens het CaDance festival is het duo op 8 en 9 februari nog te zien met hun indrukwekkende duet They/Them. Sedrig Verwoert en Christiaan De Donder zijn beiden prachtige, succesvolle dansers, queer en zwart. Zowel binnen als buiten hun werk komen ze regelmatig met racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie in aanraking. Ze vonden elkaar in een gezamenlijke danstaal om deze thema’s op het podium te brengen. They/Them is een autobiografische, virtuoos gedanste en tegelijkertijd emotionele voorstelling waarin ze hun identiteit ten volle omarmen.

Korzo theater, studio
8 februari, Korzo studio, 19.00
9 februari, Korzo studio, 19.30

FOTO: © Thomas Lenden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.