Lelies pakt je en laat je nooit meer los

Lelies pakt je en laat je nooit meer los

Recensie: Mieke van der Raay

In Theater aan de Slinger was dit afgelopen weekend een parel van een voorstelling te zien, Lelies.
Een unieke, aangrijpende voorstelling, gespeeld door alleen mannen.

Lelies was eerder te zien in het Fakkeltheater in Antwerpen en in het voormalige M-Lab.
In Lelies volgen we Simon Doucet, die uit is op wraak op bisschop Jean Bilodeau. Simon zit namelijk in de gevangenis door de bisschop. Simon laat hem naar de gevangenis komen,voor een laatste biecht. Samen met de andere gevangenen heeft hij een toneelstuk bedacht, om de bisschop te laten inzien wat hij heeft aangericht met zijn leugens en verraad.Jean was tegen de relatie die Simon had met Vallier de Tilly, een graaf van lage komaf, en probeerde deze relatie tegen te gaan. Zo stichtte hij onder andere brand in het huis, waar Simon zich schuilhield samen met zijn grote liefde Vallier. Deze komt om in de brand en Jean laat Simon hiervoor opdraaien.

Niels de Mossenau heeft hemel en aarde bewogen om deze musical weer naar ons land te halen. Niels, pas 25, laat met deze productie zien, dat hij niet bang is om zijn nek uit te steken en weet wat hij wil en kan. De cast bestaat uit professionele spelers, maar ook spelers die nog een opleiding volgen, toch zie je totaal geen verschil. Ieder weet zijn rol tot het uiterste te benutten. Ze hebben allemaal meerdere rollen, maar er is nooit een moment onduidelijk wie ze op dat moment spelen. Ismael Berens als Graaf Vallier de Tilly en Tristan van der Lingen als de jonge Simon, zijn perfect gecast voor deze rollen, ze passen perfect bij elkaar. De rol die ze spelen is gedurfd, ze moeten toch helemaal naakt, dit weten ze zonder gene en heel natuurlijk te spelen. Rutger Bulsing als Gravin Marie Laure de Tilly heeft iets aandoenlijk, zijn zang is ongelooflijk goed en hij weet elke noot zonder enige moeite te raken. Lennard Borgo speelt Lydie-Anne de Rozier op zo’n natuurlijke manier, dat je gewoon vergeet dat je naar een man zit te kijken, die een vrouw speelt. Het is bijna niet te bevatten, dat hij nog geen professionele ervaring heeft. Jelle Gulmans speelt de jonge Jean met een onschuld, zelfs een beetje naïef, dat je gewoon in zijn onschuld gelooft. Niels de Mosseau speelt de oudere Simon, met heel veel gevoel en een kwetsbaarheid, die je zelden nog ziet in het theater. Jim Bes als de bisschop, daar heb ik bijna geen woorden voor, hij weet de rol zoon geloofwaardig neer te zetten, dat je gewoon voelt wat hij voelt. Bart van der Meer heeft meerdere rollen, die hij stuk voor stuk eigen maakt en bij elke rol weet je wie hij op dat moment speelt. In deze voorstelling laat Bart maar weer eens zien dat hij gewoon alles kan.Tenslotte zien we David Roelofs als Barones de Hüe, hij heeft iets komisch, maar ook tegelijkertijd iets charismatisch.

Lelies laat zien dat liefde puur kan zijn, voor iedereen, maar ook gevaarlijk kan zijn. Met gevoelens die voor iedereen hetzelfde kunnen zijn, maar ook weer totaal anders kunnen aanvoelen.
Hopelijk wordt deze voorstelling, met deze cast, opgemerkt door de grote producenten, zodat meer mensen deze productie kunnen gaan bewonderen in heel het land.

Naar de originele creatie van “Judas Theaterproducties”
Gebaseerd op het toneelstuk “Les Feluettes” van Michel Marc Bouchard
​Originele regie en scenario: Martin Michel
​Scenario en liedteksten: Allard Blom
​Muziek: Sam Verhoeven
​Originele arrangementen: Pol Van fleteren
​Originele regie: Martin Michel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.